miercuri

1 mai, 2024

ce înseamnă COP la pompa de căldură

1 aprilie, 2024

Dacă ești interesat de sistemele de încălzire electrice, atunci este important să înțelegi cum funcționează acestea, ce eficiență au și ce înseamnă COP la pompa de căldură.

Ce este coeficientul de performanță – COP

Pompele de căldură sunt utilizate de tot mai mulți români care doresc să treacă de la încălzirea pe bază de lemne sau gaze la una electrică, mai prietenoasă cu mediul înconjurător și mai puțin dependendă de fluctuațiile prețului combustibililor fosili.

Însă înainte de a înlocui o centrală pe gaze cu o pompă de căldură trebuie să știi ce performanță are aceasta din urmă. Eficiența unei pompe de căldură este exprimată prin COP (coeficient de performanță). Cu cât numărul este mai mare, cu atât pompa de căldură este mai eficientă.


Coeficientul de performanță al unei pompe de căldură este un raport între încălzirea (căldura) utilă furnizată și lucrul mecanic realizat (energia necesară) pentru a produce acea căldură. Un COP mai mare echivalează cu o eficiență mai mare, cu un consum mai mic de energie și, prin urmare, costuri de operare mai mici, potrivit Wikipedia.org.

Ce înseamnă COP la pompa de căldură – cum funcționează pompa

De regulă, COP este mai mare de 1 la pompele de căldură deoarece ele nu doar transformă lucrul mecanic în căldură (în acest caz, dacă ar avea eficiență de 100% ar avea un COP de 1), ci pompează căldură suplimentară de la o sursă de căldură (din sol, aer sau apă) până în locul unde este necesară căldura.

Consumând 1 kWh de energie electrică, pompele de căldură pot transfera până la 5-6 kWh de energie termică într-o căldură. De exemplu, o pompă de căldură cu un COP de 5 ar furniza 5 kWh de căldură folosind 1 kWh de electricitate.

COP în funcție de pompa de căldură

Înțelegem mai bine ce înseamnă COP la pompa de căldură dacă știm cum variază coeficientul în funcție de tipul pompei de căldură, de vreme și de temperaturile de afară.


În ceea ce privește variația COP în funcție de tipul de pompă de căldură, trebuie precizat că pompele aer-aer sau aer-apă (cele aeroterme, care preiau căldura din aer) au un COP mai mic decât cele sol-apă sau apă-apă (ce extrag energia termică din pământ sau din apă, fie că este vorba despre pânza freatică, de lacuri sau de râuri).

Se întâmplă acest lucru deoarece eficiența pompelor de căldură scade la temperaturi mici. Cu cât este mai frig afară, pompele aeroterme (ce extrag energia termică din aerul din exteriorul locuinței) preiau tot mai greu căldura, iar eficiența scade.

ce înseamnă COP la pompa de căldură
Foto: IntelligentVisualDesing / pixabay.com

Ce înseamnă COP la pompa de căldură – tipuri de pompe

În subteran însă (în pământ sau în apa din pânza freatică), temperaturile sunt constante. De pildă, la circa 100 de metri adâncime, temperatura din subsol este de circa 10 grade Celsius. Iar în cazul apei din pânza freatică, temperatura sa este de 7-12 grade Celsius pe tot parcursul anului. Astfel, performanța unei pompe de căldură sol-apă sau apă-apă este mult mai constantă deoarece în suberan, spre exemplu, solul și/sau apa nu îngheață niciodată.

După cum arată producătorul Bosch pe site-ul oficial, în cazul pompelor de căldură geotermale și cele hidrotermale, sursa de căldură asigură temperaturi constante pe tot parcursul anului, permițând pompei de căldură să funcționeze eficient în orice sezon.

Ce este coeficientul de performanță la pompa de căldură

Pompele de căldură cu sursă de aer au un COP de la circa 3,4 până la 4,1. Însă coeficientul de performanță poate scădea la temperaturi geroase. Potrivit producătorului Ariston, pompele de tip aer-aer sau aer-apă pot extrage energia termică chiar și din aer foarte rece în timpul iernii, ce are temperaturi de până la – 20 de grade. Însă la o astfel de temperatură eficiența pompei de căldură scade foarte mult. Spre exemplu, la -15 grade Celsius, COP poate ajunge la valori de 1,5.

Acest lucru înseamnă că, pentru 1 kWh de energie electrică folosit, pompa de căldură a furnizat 1,5 kWh de căldură (energie termică). Chiar dacă COP este peste 1, o astfel de eficiență este scăzută.

Este relevant de menționat că cele mai multe modele de pompe de căldură funcționează optim la temperaturi exterioare de peste 5 grade Celsius. În cazul unei pompe de căldură cu un COP de 5 la o temperatură de +7 grade Celsius, coeficientul de performanță ar putea ajunge la 3 la o temperatură exterioară de -7 grade Celsius, ceea ce înseamnă o reducere a eficienței cu circa 40%, mai notează sursa citată.

Ce înseamnă COP la pompa de căldură

Pompele de căldură geotermale (sol-apă) au un COP mai bun, de 4,4 până la 4,8, în vreme ce pompele de căldură hidrotermale (apă-apă) au cel mai bun coeficient de performanță, cu valori de 4,9 până la 5,8, potrivit Bosch.

După cum notează producătorul, valorile COP între 3 și 5 sunt normale și indică o stare bună a unei pompe de căldură. Un COP sub 3 indică, de regulă, că pompa de căldură nu funcționează eficient.

Ce înseamnă o valoare COP bună depinde de la o pompă la alta. De exemplu, pentru pompele de căldură cu sursă de aer, un COP de 3 sau mai mult este considerat bun. În schimb, pentru pompele de căldură apă-apă, este considerat bun un COP de cel puțin 5.

Foto: WiR_Pixs / IntelligentVisualDesing / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce înseamnă COP la pompa de căldură vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Cât de eficiente sunt pompele de căldură aer-apă, sol-apă, apă-apă
Tipuri de pompe de căldură: aer-aer, aer-apă, sol-apă și apă-apă
Pompe de căldură păreri. Aer-apă, sol-apă, apă-apă. Ghid clar
La ce ajută pompele de căldură. Scapi de gaz și ajuți mediul
Fonduri pentru pompe de căldură. Poți primi până la 8.000 de lei
Cum îți pui și cât costă pompa de căldură sol apă. Ghid în 8 pași

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: