marți

14 mai, 2024

ro e-factura anaf 2024 obligatoriu

14 noiembrie, 2023

Sistemul electronic de facturare RO e-Factura devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2024 pentru toate tranzacțiile între persoane impozabile din România.

RO e-Factura și SPV

Pe scurt, acest lucru înseamnă că facturarea va deveni strict digitală, iar toate tranzacțiile vor trece prin sistemul RO e-Factura dezvoltat de autorități.

Concret, facturile emise de firme, instituții, regii autonome și alte entități vor trebui transmise într-un formal electronic standardizat (XML) în sistemul RO e-Factura, ce poate fi accesat prin intermediul portalului SPV (Spațiul Privat Virtual) al ANAF.


Facturile trebuie trimise în sistem în termen de maximum 5 zile de la emitere.

Ce este proiectul RO e-Factura al ANAF

Proiectul „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronică“ a fost demarat în luna martie 2020 de către Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală, cu scopul de a:

  • eficientiza colectarea impozitelor și taxelor
  • îmbunătăți gradul de colectare a TVA
  • preveni / combate evaziunea fiscală

Decizia de dezvoltare a proiectului de facturare electronică în România a fost luată după analizarea modului în care Italia a aplicat facturarea electronică generalizată atât pe relația Business to Government (B2G), cât și pe relația Business to Business (B2B), se arată pe site-ul Ministerului Finanțelor, într-o secțiune specială dedicată RO e-Factura.

Ce scop are e-Factura potrivit ANAF

Sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura a fost creat pentru a pune la dispoziția operatorilor economici un serviciu electronic pentru emiterea și primirea facturilor, arată ANAF.


„Sistemul contribuie la susținerea unui mediu fiscal eficient, transparent și echitabil și la tranziția către o metodă de lucru bazată pe instrumente digitale, nu pe hârtii, răspunzând evoluțiilor tehnologice și cerințelor mediului de afaceri.

Standardizarea sistemului de facturare electronică la nivel internațional are beneficii semnificative în ceea ce privește funcționarea economiilor, impactul asupra mediului și reducerea sarcinilor administrative”, mai menționează ANAF.

RO e-Factura – ce e obligatoriu din 2024

Sistemul începuse deja să fie implementat în România pentru tranzacțiile B2G, însă de la 1 ianuarie 2024 devine obligatoriu pentru facturarea între toate persoanele impozabile din România, adică pentru toate tranzacțiile B2B și B2G, se arată într-un ghid realizat de compania Deloitte.

Concret, după 1 ianuarie 2024, trebuie să trimită facturile în sistemul RO e-Factura al ANAF:

-toți operatorii economici ce sunt persoane impozabile stabilite în România, indiferent dacă sunt sau nu înregistrați în scopuri de TVA, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării / prestării în România;

-toți operatorii economici – persoane impozabile nestabilite, dar înregistrate în scopuri de TVA în România, pentru livrările de bunuri și prestările de servicii care au locul livrării/prestării în România, după cum este specificat în Legea nr. 296 din 26 octombrie 2023.

RO e-Factura sancțiuni pentru neconformare – ce e obligatoriu

După cum arătam mai sus, facturile trebuie trimise către ANAF în maximum 5 zile de la data la care au fost emise.

Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii.

Pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii amenda este de la 2.500 de lei la 5.000 de lei.

Iar celelalte persoane juridice, precum și persoanele fizice, care încalcă legea, primesc o amendă de la 1.000 de lei la 2.500 de lei.

Aceste amenzi se vor da însă doar de la data de 1 aprilie 2024 deoarece Legea nr. 296 din 26 octombrie 2023 prevede că nerespectarea prevederilor legale în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024 nu se sancționează.

Legislația referitoare la sistemul RO e-Factura poate fi consultată aici și aici. Informații tehnice găsiți aici și aici.

Ce este o factură electronică – ghid ANAF

Factura electronică este factura emisă, transmisă și primită într-un format electronic structurat de tip XML, care permite prelucrarea sa electronică și automată de către sistemul RO e-Factura, se arată într-un ghid realizat de ANAF.

Ce este sistemul RO e-Factura

În ceea ce privește sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, acesta reprezintă ansamblul de principii, reguli și aplicații informatice ce au drept scop primirea facturii electronice de la emitent cu respectarea structurii facturii electronice, stocarea prin mijloace electronice a facturilor și transmiterea către destinatar.

Structura facturii electronice

Aceasta trebuie să respecte:

a) specificațiile tehnice și de utilizare a elementelor de bază ale facturii electronice așa cum sunt prevăzute în standardul european SR EN 16931-1, care sunt aplicabile la nivel național;

b) specificațiile tehnice și de utilizare a elementelor de bază ale facturii electronice — RO_CIUS — și regulile operaționale specifice aplicabile la nivel național;

c) conținutul semantic așa cum este descris în standardul SR EN 16931-1, sintaxele identificate în CEN/TS 16931-2 și corelarea adecvată definită în subpartea aplicabilă a CEN/TS 16931-3.

ro e-factura anaf 2024 obligatoriu
Foto: stevepb / pixabay.com

Ce elemente are o factură electronică

Elementele principale ale facturii electronice sunt următoarele:

a) identificatorii de proces și de factură;
b) data facturii;
c) informații privind identificarea operatorului economic care a livrat bunurile/produsele, a prestat serviciile sau a executat lucrările;
d) informații privind destinatarul facturii electronice;
e) informații privind beneficiarul plății;
f) informații privind reprezentantul fiscal al emitentului;
g) identificarea tipului de bunuri/produse livrate, servicii prestate sau lucrări executate;
h) referirea la contractul de achiziții publice/sectoriale, de concesiune de lucrări și servicii, precum și, după caz, la contractul de achiziții publice în domeniile apărării și securității;
i) detalii privind executarea lucrărilor, livrarea bunurilor/produselor sau prestarea serviciilor;
j) instrucțiuni de plată;
k) informații privind creditări sau debitări;
l) informații privind pozițiile de pe factură;
m) defalcarea TVA;
n) totalul facturii

RO e-Factura ANAF 2024

Factura electronică se transmite de către emitent în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.

În situația în care factura electronică transmisă respectă structura menționată mai sus, se aplică semnătura electronică a Ministerului Finanțelor și se comunică de îndată destinatarului.

Aplicarea semnăturii electronice a Ministerului Finanțelor atestă primirea acesteia în sistemul național privind factura electronică.

În situația în care factura electronică transmisă nu respectă structura cerută de lege, emitentul primește un mesaj cu erorile identificate.

După corectarea erorilor identificate, factura electronică se transmite în cadrul aceluiași sistem național privind factura electronică.

RO e-Factura 2024

Exemplarul original al facturii electronice se consideră fișierul de tip XML însoțit de semnătura electronică a Ministerului Finanțelor.

Data comunicării facturii electronice către destinatar se consideră data la care factura electronică este disponibilă acestuia pentru descărcare din sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.

Destinatarul este notificat cu privire la facturile electronice primite în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, iar data comunicării este accesibilă în sistem și emitentului
facturii electronice.

Factura electronică comunicată destinatarului nu se poate returna în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.

Corectarea facturii electronice

În situația unei facturi electronice asupra căreia destinatarul are obiecții, acesta înștiințează emitentul facturii electronice, inclusiv în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura, prin înscrierea unui mesaj în acest sens.

Corecția facturii electronice comunicată destinatarului în sistemul RO e-Factura se efectuează conform art. 330 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Factura electronică corectată se transmite în cadrul aceluiași sistem național privind factura electronică RO e-Factura.

RO e-Factura – cum se transmite factura electronică

Sistemul RO e-Factura poate fi accesat utilizând credențiale pentru Spațiului Privat Virtual (SPV), se mai arată în ghidul ANAF.

În vederea transmiterii/primirii facturii electronice, emitentul/destinatarul utilizează mijloacele de comunicare electronică pentru accesarea SPV, pentru:

a) interconectarea aplicației disponibile la nivelul emitentului cu sistemul RO e-Factura, utilizând o serie de microservicii expuse sub forma unui API (Application Programming Interface);

b) utilizarea aplicațiilor puse la dispoziție în mod gratuit de către Ministerul Finanțelor.

În urma transmiterii facturii electronice, sistemul RO e-Factura atribuie automat un număr de identificare, utilizat ca referință în cadrul proceselor și operațiunilor specifice sistemului.

RO e-Factura – cum se accesează sistemul

Pentru utilizarea sistemului informatic RO e-Factura, operatorii economici trebuie să fie înregistrați în SPV în nume propriu sau prin reprezentat legal, prin reprezentant desemnat ori prin împuternicit (conform OMFP 660/2017 cu modificarile si completarile ulterioare), se arată într-un ghid realizat de Ministerul Finanțelor.

Sistemul RO e-Factura este disponibil prin intermediul AP-Iului sau prin pagina web din cadrul în Spațiul Privat Virtual (SPV). Toate informatiile legate de API sunt prezentate pe mfinante.gov.ro/ro/web/efactura.

RO e-Factura – validarea facturii electronice

După transmiterea facturii electronice, sistemul RO e-Factura efectuează următoarele operațiuni, în mod automat, asupra fișierului în format XML:

a) verificări și validări privind structura și sintaxa;
b) verificări semantice.

După efectuarea acestor operațiuni se generează un mesaj automat de răspuns. Pe toată perioada verificărilor automate, emitentul poate interoga în sistem starea fișierului transmis.

Avantaje RO e-Factura – ce spun ANAF și MF

RO e-Factura are mai multe beneficii, potrivit Ministerului Finanțelor:

-Oferă o imagine de ansamblu, în timp real, asupra execuției bugetare și a tranzacțiilor în relația relația business-to-business (B2B);

-Contribuie semnificativ la reducerea fraudei TVA la nivel național, cât și în cadrul Uniunii Europene și reduce pierderile asociate cu evaziunea fiscală;

-Este un sistem interconectat cu celelalte sisteme deținute de statele membre ale UE;

-Va asigura posibilitatea participării în procesul de achiziții publice a oricărei entități din oricare stat membru al Uniunii Europene;

Beneficiile facturilor electronice

-Sistemul va oferi date în timp real, lucru care va conduce la eficientizarea procesului de colectare;

-Oferă transparență în cheltuirea banilor de către instituțiile publice;

-Va contribui la dezvoltarea mecanismului de verificare documentară (desk – audit – control ANAF – Antifraudă de la distanță) pentru acțiunile de conformare și prevenire;

-Datele colectate prin acest sistem vor fi suport pentru analize predictive mai detaliate ale evoluției economice, identificarea asimetriilor din economie și implementarea unor politici fiscale pertinente care să asigure un cadru natural de dezvoltare al mediului de afaceri;

-Elimină vulnerabilitățile vechiului sistem de facturare pe suport din hârtie.

Foto: Firmbee / stevepb / pixabay.com

Dacă acest articol despre RO e-Factura vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:

Titluri de stat prin SPV. Ghid simplu în 4 pași ca să le cumperi online

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: