miercuri

24 aprilie, 2024

ce este patreon

15 septembrie, 2022

Dacă sunteți creator de conținut și aveți probleme în a găsi o sursă de finanțare, atunci v-ar fi foarte util să știți ce este Patreon și cum puteți face bani cu ajutorul acestei platorme.

Cum îi ajută Patreon pe artiști și pe creatorii de conținut

Patreon este o platformă online care le oferă creatorilor de conținut instrumentele necesare pentru a beneficia de finanțări de la fanii lor. Banii vin sub forma unor abonamente lunare în sensul că cei care urmăresc activitatea unui anumit creator de conținut aleg să îi plătească în mod regulat o sumă de bani pentru ca acesta să își poată desfășura activitatea.

În schimb ei pot primi acces exclusiv la operele respective sau mai mult conținut decât publicul larg. O altă metodă de a-și recompensa fanii plătitori este de a le da acces la procesul de creație propriu-zis.


„Acest model este o soluție câștigătoare pentru ambele părți; creatorii își păstrează libertatea de creație primind în același timp salariul pe care îl merită, iar fanii au siguranța că banii lor ajung direct la cei care creează conținutul care le place”, se arată pe siteul companiei.

Ce este Patreon și cine folosește platforma

Platforma Patreon este utilizată în special de realizatorii de videoclipuri de pe YouTube, de creatorii de benzi desenate, de scriitori, de creatorii de podcast-uri, de muzicieni, de jurnaliștii independeți etc.

Practic, Patreon le permite acestora să primească fonduri direct de la fanii lor (denumiți „patroni”, dar nu în sensul de „șefi”, ci mai degrabă de „protectori”, de „mecena”). Banii pot veni cu o anumită frecvență sau pot fi strânși doar pentru a anumită operă.

ce este patreon
Sursa: patreon.com

Patreon păstrează un comision egal cu 9-12% din venitul lunar al unui artist / creator de conținut, în afară de taxele pentru procesarea plăților.

Ce este Patreon și cum a fost înființată platforma


Patreon a fost înființată în anul 2013 de muzicianul Jack Conte. La acea dată Conte, care își publica melodiile pe YouTube, era dezamăgit de faptul că milioane de oameni îi urmăreau videoclipurile, însă platforma YouTube, deținută de Google, îi plătea doar câteva sute de dolari pentru acest conținut.

Așa că Jack Conte s-a gândit să lanseze un site care să le permită fanilor săi să îl plătească direct pentru creațiile sale. Pentru a pune în practică ideea muzicianul a apelat la colegul său de cameră, Sam Yam, care este cofondator al Patreon. Siteul a fost gata în 6 săptămâni.

La ora actuală, platforma are peste 8 milioane de „patroni” activi în întreaga lume care susțin peste 250.000 de creatori de conținut. Începând din 2013 până în prezent, aceștia din urmă au primit finanțări totale de 3,5 miliarde de dolari.

Compania are sediul în San Francisco, California, iar în anul 2021 avea circa 400 de angajați.

Cum funcționează Patreon

Pentru a înțelege ce este Patreon trebuie să vedem cum funcționează această platformă. Patreon grupează creatorii în funcție de conținut:

  • video/filme
  • podcast-uri
  • muzicieni
  • artiști vizuali (desenatori, creatori de benzi desenate etc)
  • scriitori și jurnaliști
  • comunități
  • creatori de video
  • organizații nonprofit
  • educație
  • afaceri locale
  • alți creatori

Pentru a beneficia de finanțare, un creator trebuie să își creeze o pagină pe siteul patreon.com. Aici, cei care îl urmăresc pot alege să îi plătească o sumă fixă de bani în fiecare lună. Un creator de conținut își poate configura pagina și astfel încât să primească bani de la fanii lui de fiecare dată când lansează o nouă operă.

Artistul / creatorul poate afișa pe acea pagină și un obiectiv financiar. De asemenea, el poate stabili și o limită maximă pentru suma pe care o primește lunar.

Ce este Patreon și cum sunt recompensați „patronii”

În funcție de suma de bani plătită lunar, un „patron” poate primi de la mulțumiri la acces exclusiv la anumite opere, ca de exemplu:

  • cineva care plătește un abonament lunar de 2 dolari pe lună poate primi mulțumiri din partea autorului (în cazul unui creator de conținut video, numele „patronului” poate apărea la finalul clipului);
  • o persoană care plătește mai mult, să spunem 5 dolari pe lună, poate primi acces la bloopers (greșelile din timpul înregistrărilor);
  • un „patron” care plătește 10 dolari pe lună poate primi conținut exclusiv;
  • cineva care plătește 20 de dolari pe lună îi poate trimite o întrebare autorului și primește un răspuns audio / video.

Practic, modalitățile de recompensare a „patronilor” sunt nelimitate. Platforma le permite finanțatorilor să renunțe în orice moment la abonament.

Vă recomandăm și:

Dobândă fixă sau dobândă variabilă la bancă. Ce să alegi

Granturi pentru IMM. Cum poți primi până la 500.000 de euro

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: