ce este pactul verde european

13 septembrie, 2023

Pentru a înțelege care sunt cele mai importante măsuri pe care țările din Uniunea Europeană le vor lua în viitorul apropiat pentru a proteja mediul și a asigura o viață mai sănătoasă pentru cetățenii lor, trebuie să știi ce este Pactul verde european.

Ce înseamnă neutralitate climatică

Aprobat în anul 2020, European Green Deal (Pactul verde european), este un set de inițiative și de politici publice ale Comisiei Europene, care au scopul general de a face Uniunea Europeană (UE) neutră din punct de vedere climatic până în 2050.

Sintagma „neutralitate climatică” se referă la atingerea unui echilibru între emisiile de dioxid de carbon (CO2) și reducerea CO2 din atmosferă prin absorbanți (aceștia din urmă sunt sisteme care absorb mai mult CO2 decât emit, ca de exemplu solul, pădurile, plantele, mările, oceanele).


O societate devine neutră din punct de vedere climatic atunci când cantitatea de dioxid de carbon emisă de activitățile umane este absorbită în totalitate de sistemele absorbante. Mai multe informații despre ce înseamnă neutralitate climatică poți afla din acest articol.

Ce este Pactul verde european și ce obiective are

Obiectivul Pactului este de a revizui toate legile existente luând în calcul componenta climatică, precum și de a introduce o nouă legislație privind economia circulară, renovarea clădirilor, biodiversitatea, agricultura și inovarea, potrivit Wikipedia.org.

La data de 15 ianuarie 2020, Parlamentul European a votat în favoarea susținerii acordului, iar un an mai târziu a fost votată și Legea europeană a climei, care legiferează ca emisiile de gaze cu efect de seră să scadă cu 55% până în anul 2030 (comparativ cu anul 1990).

Europa poate deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic

Revenind la ce este Pactul verde european, acesta este un pachet de inițiative în materie de politici publice, care urmărește să plaseze UE pe calea către o tranziție verde, cu obiectivul final de a atinge neutralitatea climatică până în 2050, se arată și pe pagina oficială a Consiliului European.


Pachetul conține inițiative care acoperă domeniul climei, al mediului, al energiei, al transporturilor, sectorul industrial, agricultura și finanțarea durabilă, toate acestea fiind interconectate.

„Tranziția către neutralitatea climatică va genera oportunități importante, de pildă apariția unui potențial pentru creștere economică, pentru noi modele de afaceri și noi piețe, pentru crearea de noi locuri de muncă și pentru dezvoltare tehnologică.”, Concluziile Consiliului European, 12 decembrie 2019

Prin acest Pact, Europa își dorește să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic, se arată pe site-ul Comisiei Europene.

Ce este Pactul verde european și ce buget are

Potrivit Comisiei, schimbările climatice și degradarea mediului reprezintă o amenințare la adresa existenței Europei și a întregii lumi, iar pentru a le contracara, Pactul verde european va transforma UE într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor.

Pactul creează cadrul legislativ care permite:

  • să ajungem, până în 2050, la zero emisii nete de gaze cu efect de seră
  • ca dezvoltarea economică să fie disociată de utilizarea resurselor
  • ca nicio persoană și niciun loc să nu fie lăsat în urmă

Pactul verde european va fi finanțat cu o treime din investițiile în valoare de 1.800 de miliarde de euro provenind din Planul de redresare NextGenerationEU, precum și cu fonduri din bugetul pe șapte ani al UE.

Înțelegem mai bine ce este Pactul verde european dacă știm ce inițiative sunt incluse în acesta. Iată câteva exemple:

1. „Pregătiți pentru 55”

Pachetul „Pregătiți pentru 55” („Fit for 55”) reprezintă un set de propuneri legislative care detaliază modul în care UE intenționează să atingă obiectivul de a scădea emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în anul 2030.

Este vizată revizuirea legislației privind clima, energia și transporturile.

2. Legea europeană a climei

Prin Regulamentul privind Legea europeană a climei, atingerea neutralității climatice până în 2050 a devenit o obligație juridică pentru UE.

Astfel, UE și statele sale membre s-au angajat să reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră în UE cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990. Acest obiectiv este obligatoriu din punct de vedere juridic și se bazează pe o evaluare a impactului efectuată de Comisia Europeană.

Ce este Pactul verde european – Principalele acțiuni incluse în regulament sunt următoarele:

  • cartografierea ritmului de reducere a emisiilor până în 2050 pentru a oferi previzibilitate întreprinderilor, părților interesate și cetățenilor
  • dezvoltarea unui sistem de monitorizare și raportare a progreselor înregistrate în vederea atingerii obiectivului
  • asigurarea unei tranziții verzi eficiente din punctul de vedere al costurilor și echitabile din punct de vedere social

3. Strategia UE privind biodiversitatea pentru 2030

Strategia UE în domeniul biodiversității pentru 2030 urmărește să contribuie la refacerea biodiversității Europei până în 2030.

Printre acțiunile prevăzute în strategie se numără:

  • extinderea zonelor maritime și terestre protejate în Europa
  • refacerea ecosistemelor degradate prin reducerea utilizării pesticidelor și a nocivității acestora
  • creșterea finanțării acțiunilor și o mai bună monitorizare a progreselor

Normele din domeniu ar urma să stabilească un obiectiv obligatoriu la nivelul UE, care ar impune statelor membre să pună în aplicare măsuri eficace de refacere pentru a acoperi cel puțin 20% din zonele terestre și maritime ale UE până în 2030.

4. Strategia industrială pentru Europa

UE se bazează pe industria Europei pentru a conduce tranzițiile către neutralitatea climatică, se mai arată pe site-ul Consiliului European.

ce este pactul verde european
Foto: jwvein / pixabay.com

Obiectivul strategiei industriale a UE este de a sprijini industria în rolul său de accelerator și catalizator al schimbării, inovării și creșterii economice.

Ce este Pactul verde european – rolul industriei în tranziția verde

actualizare a strategiei industriale, publicată de Comisie în mai 2021, vizează consolidarea rezilienței și promovarea competitivității Europei.

Aceasta urmărește să permită industriei europene să conducă transformarea verde și digitală și să devină forța motrice la nivel mondial în tranziția către neutralitate climatică și digitalizare.

5. Planul de acțiune pentru economia circulară

Potrivit acestui plan, decuplarea creșterii economice de utilizarea resurselor și trecerea la sisteme circulare în ceea ce privește producția și consumul sunt esențiale pentru realizarea neutralității climatice a UE până în 2050.

În martie 2020, Comisia a prezentat un nou plan de acțiune pentru economia circulară. Planul de acțiune prevede peste 30 de puncte de acțiune privind proiectarea de produse sustenabile, circularitatea în procesele de producție și capacitarea consumatorilor și a achizitorilor publici.

Acesta vizează sectoare precum produsele electronice și TIC, bateriile, ambalajele, materialele plastice, produsele textile, construcțiile, clădirile și produsele alimentare.

6. Energie curată, accesibilă ca preț și sigură

Deoarece 75% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE provin din utilizarea și producția de energie, decarbonizarea sectorului energetic este un pas crucial către o UE neutră din punct de vedere climatic.

Ce este Pactul verde european – Pentru a atinge aceste obiective UE vrea să:

  • sprijine dezvoltarea și adoptarea unor surse de energie mai curate, cum ar fi energia din surse regenerabile offshore și hidrogenul
  • promoveze integrarea sistemelor energetice în întreaga UE
  • dezvolte infrastructura energetică interconectată prin coridoarele energetice ale UE
  • revizuiască legislația actuală privind eficiența energetică și energia din surse regenerabile, inclusiv a obiectivelor acestora pentru 2030

Sectorul construcțiilor reprezintă unul dintre cei mai mari consumatori de energie din Europa și este responsabil pentru mai mult de o treime din emisiile de gaze cu efect de seră din UE. Din acest motiv se dorește dublarea ratelor reabilitării energetice în UE până în 2030.

Ce este Pactul verde european și ce beneficii are

Potrivit Comisiei Europene, Pactul verde european va ameliora bunăstarea și sănătatea europenilor de azi și de mâine, oferind sprijin pentru:

  • aer proaspăt, apă curată, sol sănătos și biodiversitate
  • clădiri renovate, eficiente din punct de vedere energetic
  • alimente sănătoase la prețuri accesibile
  • mai multe opțiuni de transport public
  • energie mai curată și inovare tehnologică de vârf curată
  • produse mai rezistente, care pot fi reparate, reciclate și reutilizate
  • locuri de muncă adaptate exigențelor viitorului și formarea competențelor necesare tranziției
  • industrie rezilientă și competitivă la nivel mondial

Foto: geralt / jwvein / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce este Pactul verde european ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Ce înseamnă neutralitate climatică și cum reduce UE emisiile de CO2

Fonduri pentru reciclarea deșeurilor. Ghid de finanțare în 9 pași

Fonduri europene pentru gestionarea deșeurilor. 3 investiții prin PNRR

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: