Revoluția AI pe care o traversăm în prezent are potențialul de a aduce beneficii importante pentru companii, business-uri și pentru oamenii obișnuiți, însă totodată există și riscul unor perturbări socio-economice. În acest articol vom explica ce este inteligența artificială generală și ce abilități ar avea aceasta.
Inteligența artificială generală – definiție
Inteligența artificială generală (AGI) este un tip de inteligență artificială care a ajuns la nivelul sau chiar depășește capacitățile umane într-o gamă largă de sarcini cognitive. Această inteligență nu există în momentul de față, fiind vorba despre o inteligență artificială ipotetică ce ar avea capacitatea de a înțelege, învăța sau realiza sarcinile intelectuale pe care le pot îndeplini ființele umane, potrivit Wikipedia.org.
Inteligența artificială generală mai este numită și „inteligența artificială puternică”, și este definită și prin contrast cu „inteligența artificială slabă”, aceasta din urmă fiind creată pentru a realizarea unor sarcini specifice, restrânse.
Ce este inteligența artificială generală – explicație
După cum se arată și într-o definiție oferită de publicația builtin.com, AGI este o formă ipotetică de inteligență artificială, care i-ar permite unei mașini să învețe și să gândească precum un om. Pentru a putea face acest lucru, AGI ar avea nevoie de conștiință de sine, pentru a putea rezolva o gamă largă de sarcini, adaptându-se la mediul încojurător.
„Cel mai bun mod de a descrie inteligența artificială generală este să spunem că AGI implementează logica în proces, mai degrabă decât să aplice un algortim sau un proces codat”, a explicat pentru Built In Amruth Laxman, cofondatorul 4Voice, o companie care oferă servicii de telefonie de tip cloud pentru business-uri.
Diferența dintre inteligența artificială generală și cea generativă
Inteligența artificială generală nu trebuie confundată cu inteligența artificială generativă. AI generativă este inteligența artificială capabilă să genereze text, imagini, cod, clipuri audio, clipuri video sau alt tip de conținut folosind modele generative care au fost antrenate anterior pe anumite seturi de date.
Așadar, inteligența artificială generativă primește date (inclusiv cele pentru antrenament) sub formă de input, iar atunci când i se cere generează date noi (output). ChatGPT este un exemplu de inteligență artificială generativă. Mai multe informații despre acest subiect puteți citi în acest articol.
Ce este inteligența artificială generală și ce companii au proiecte în domeniu
La ora actuală, crearea inteligenței artificiale generale este un obiectiv major al mai multor companii și proiecte de cercetare, ca de exemplu OpenAI, compania americană ce a creat celebrul ChatGPT, sau Meta, compania care deține Facebook.
În 2020, de exemplu, existau 72 de proiecte active de cercetare și dezvoltare în domeniul inteligenței artificiale generale, răspândite în 37 de țări din lume, mai notează Wikipedia.org.
Când ar putea deveni realitate inteligența artificială generală
În ceea ce privește momentul în care ar putea fi creată inteligența artificială generală, subiectul rămâne unul deschis. Unii experți spun că AGI ar putea deveni realitate în câteva decenii sau chiar în câțiva ani, în timp ce alți cercetători sunt de părere că ar putea dura un secol sau chiar mai mult. De asemenea, există și specialiști care consideră că inteligența artificială generală nu va deveni niciodată realitate și că subiectul AGI este mai degrabă unul care care ține de futurologie și de science fiction.
Ce este inteligența artificială generală și ce trăsături ar trebui să aibă
Pentru a putea fi considerată inteligență artificială generală, un software, robot sau algoritm ar trebui să aibă anumite caracteristici. Potrivit Wikipedia.org, cel mai adesea cercetătorii arată că printre trăsăturile de inteligență ar trebui să se numere:
- să poată raționa
- să poată folosi strategii pentru a rezolva probleme
- să poată emite judecăți în condiții de incertitudine
- să poată să reprezinte cunoștințele
- să poată să facă planuri
- să poată să învețe
- să poată comunica în limbaj natural
- să poată să-și integreze abilitățile în realizarea oricărui obiectiv dat
- să aibă imaginație
- să aibă autonomie
- să fie conștientă de sine (să aibă conștiință)
În ceea ce privește trăsăturile fizice, acestea ar include:
- capacitatea de a simți (de a auzi, de a vedea etc)
- capacitatea de a acționa (de a muta și manipula obiecte, de a le schimba locația pentru a explora etc)
- capacitatea de a detecta și de a reacționa la pericole
Ce este inteligența artificială generală – diferența față de AI-ul din prezent
Inteligența artificială existentă la ora actuală este adesea antrenată pe volume mari de date pentru a învăța să îndeplinească sarcini specifice sau o serie de sarcini limitate la un anumit context. Potrivit Built In, multe forme de AI din prezent se bazează pe algoritmi sau pe reguli preprogramate care le ghidează acțiunile și care le învață cum să opereze într-un anumit mediu sau context.
Spre desosebire de aceste forme de AI, inteligența artificială generală ar fi capabilă să raționeze și să se adapteze la noi medii și diferite tipuri de date. În loc să depindă de reguli predeterminate pentru a funcționa (de cod), AGI ar folosi o abordare diferită de învățare și de rezolvare a problemelor, similar cu oamenii, folosind logica. AGI ar fi capabilă să gestioneze mai multe sarcini, în diferite industrii ori sectoare economice.
Foto: Alexandra_Koch / geralt / pixabay.com
Dacă acest articol despre ce este inteligența artificială generală vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Inteligența artificială generativă. Ce poate face AI – 5 exemple
Google și inteligența artificială. 10 exemple de tehnologii AI
Ce poate face Chat GPT. 12 moduri în care poate fi utilizat
Inteligența artificială GPT. Ce este și ce poate face
Chatboți cu inteligență artificială de la OpenAI, Microsoft, Google
Ce este un chatbot și cum ajută companiile să economisească bani