ce este un SSIF

19 aprilie, 2023

Dacă ești interesat de piața de capital, probabil că ai întâlnit destul de des acronimul SSIF. În acest ghid vom detalia ce este un SSIF și care sunt caracteristicile sale.

Un SSIF este o societate de servicii de investiții financiare. O astfel de societate este o companie care este specializată în intermedierea tranzacțiilor realizate pe piața de capital. Aceste tranzacții constau în cumpărarea și vânzarea de valori mobiliare precum acțiuni, obligațiuni, unități de fond, titluri de stat, drepturi de preferință sau instrumente financiare derivate (contracte futures, contracte de opțiuni, contracte forward, swap-uri etc).

Pentru a realiza tranzacții cu titluri de capital, un investitor are nevoie de un intermediar care face legătura între vânzătorii și cumpărătorii de valori mobiliare. Aceste societăți – care mai sunt numite și case de brokeraj – intermediază tranzacțiile și primesc în schimb un comision.

Ce este o societate de servicii de investiții financiare – definiție


Înțelegem mai bine ce este un SSIF din Legea nr. 126 din 11 iunie 2018 privind pieţele de instrumente financiare.

Actul legislativ definește un SSIF drept o firmă de investiţii, persoană juridică română, constituită sub forma unei societăţi pe acţiuni, emitentă de acţiuni nominative potrivit Legii nr. 31/1990, și care este autorizată în acest sens de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Cu alte cuvinte, un SSIF nu poate să funcționeze în absența unei autorizații din partea ASF. Autoritatea înregistrează toate SSIF care îşi desfăşoară activitatea în România în Registrul ASF.

Ce este un SSIF – exemple

Prestarea serviciilor şi desfăşurarea activităţilor de investiţii se realizează prin persoane fizice, angajate ale SSIF, care îşi desfăşoară activitatea în numele unei singure societăți de investiții, şi care nu pot presta servicii şi activităţi de investiţii în nume propriu.

ce este un SSIF
Foto: dark_3 / pixabay.com

Iată câteva SSIF-uri autorizate să funcționeze în România: Muntenia Global Invest, BT capital Partners, Tradeville, Estinvest, Goldring, Swiss Capital, Bursa Română de Mărfuri sau Share Invest.

Aici găsești lista completă a societăților de investiții financiare autorizate să funcționeze în România.

Activitățile de investiții prestate de un SSIF

În contextul discuției despre ce este un SSIF trebuie adusă în discuție Anexa 1 a Legii 126 / 2018. Aici sunt cuprinse serviciile şi activităţile de investiţii pe care un SSIF are dreptul să le presteze. Acestea sunt împărțite în două secțiuni – A și B.

SECŢIUNEA A. servicii şi activităţi de investiţii

1. Primirea şi transmiterea de ordine privind unul sau mai multe instrumente financiare;
2. Executarea ordinelor în numele clienţilor;
3. Tranzacţionarea pe cont propriu;
4. Administrarea de portofolii;
5. Consultanţă de investiţii;
6. Subscrierea de instrumente financiare şi/sau plasarea de instrumente financiare cu angajament ferm;
7. Plasarea de instrumente financiare fără angajament ferm;

Ce este un SSIF și ce activități prestează

8. Operarea unui SMT;

Un SMT este un sistem multilateral de tranzacţionare, operat de o firmă de investiţii sau de un operator de piaţă care reuneşte, în cadrul sistemului şi în conformitate cu regulile cu caracter nediscreţionar ale sistemului, interese multiple de vânzare şi cumpărare de instrumente financiare ale unor terţe părţi, într-un mod care conduce la încheierea de contracte.

9. Operarea unui SOT.

Un SOT este un sistem organizat de tranzacţionare, adică un sistem multilateral care nu este o piaţă reglementată sau un SMT şi în cadrul căruia pot interacţiona multiple interese ale unor terţe părţi de vânzare şi cumpărare de obligaţiuni, produse financiare structurate, certificate de emisii şi instrumente financiare derivate, într-un mod care conduce la încheierea de contracte.

Ce este un SSIF și ce servicii auxiliare prestează

SECŢIUNEA B. servicii auxiliare

1. Păstrarea şi administrarea instrumentelor financiare în contul clienţilor, inclusiv custodia şi serviciile auxiliare, precum gestionarea fondurilor băneşti/garanţiilor şi excluzând furnizarea şi administrarea conturilor de titluri de valoare la nivelul cel mai înalt. Furnizarea şi administrarea conturilor de titluri de valoare la nivelul cel mai înalt reprezintă „serviciul de administrare centralizată” prevăzut în secţiunea A pct. 2 din anexa la Regulamentul (UE) nr. 909/2014;

2. Acordarea de credite sau împrumuturi unui investitor pentru a-i permite efectuarea unei tranzacţii cu unul sau mai multe instrumente financiare, tranzacţie în care este implicată firma care acordă creditul sau împrumutul;

3. Consultanţa furnizată întreprinderilor în ceea ce priveşte structura capitalului, strategia industrială şi aspectele conexe; consultanţă şi servicii în materie de fuziuni şi de achiziţie de întreprinderi;

4. Serviciile de schimb valutar în cazul în care aceste servicii sunt legate de furnizarea serviciilor de investiţii;

Ce este un SSIF – lista serviciilor prestate

5. Cercetarea în domeniul investiţiilor şi analiza financiară sau orice altă formă de recomandare generală privind tranzacţiile cu instrumente financiare;

6. Serviciile legate de subscriere;

7. Serviciile şi activităţile de investiţii, precum şi serviciile auxiliare de tipul inclus în prezenta secţiune sau în secţiunea A privind activele-suport ale instrumentelor derivate incluse în secţiunea C pct. 5-7 şi 10, în cazul în care acestea sunt legate de furnizarea serviciilor de investiţii sau a serviciilor auxiliare.

8. Instrumentele derivate incluse în secţiunea C pct. 5-7 şi 10 contractele de opţiuni, contractele futures, contractele swap, contractele forward şi orice alte contracte derivate referitoare la mărfuri care trebuie decontate în fonduri băneşti sau pot fi decontate în fonduri băneşti la cererea uneia dintre părţi. Mai multe informații găsești aici.

Foto: dark_3 / marhiiaf13 / pixabay.com

Te-ar putea interesa și:

Ce este un investitor de retail. Diferența față de un investitor profesional

Ce se tranzacționează pe piața de capital. 9 instrumente financiare

Ce este marja în trading și care sunt avantajele și dezavantajele sale

Articole recomandate:

Etichete:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: