vineri

8 decembrie, 2023

ce este recesiunea tehnică
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 martie, 2023

Din acest articol vei afla ce este recesiunea tehnică și cum se deosebește aceasta de recesiunea economică.

Ce este recesiunea tehnică

Recesiunea tehnică definește o perioadă în care produsul intern brut (PIB-ul) unei țări a scăzut pentru două trimestre consecutive, comparativ cu trimestrul anterior.

În fiscalitate, un trimestru este o perioadă de 3 luni din calendarul financiar al unei companii. Trimestrial, companiile realizează rapoarte financiare și plătesc dividende. Practic, un trimestru reprezintă o pătrime din an, calendarul standard fiind împărțit astfel:

  • T1 (ianuarie, februarie și martie)
  • T2 (aprilie, mai și iunie)
  • T3 (iulie, august și septembrie)
  • T4 (octombrie, noiembrie și decembrie)

De exemplu, dacă PIB-ul României ar scădea în T2 și T3, economia sa s-ar afla în recesiune tehnică.

Cel mai adesea, când în mass-media se vorbește despre recesiune, presa economică se referă recesiune tehnică, deoarece se are în vedere o scădere consecutivă a PIB-ului timp de două trimestre.

Ce este recesiunea economică

Odată ce am înțeles ce este recesiunea tehnică putem explica și ce este recesiunea economică.

De regulă, economiștii definesc diferit recesiunea propriu-zisă. Uneori, chiar și diverse țări definesc în mod diferit acest concept economic.


În Statele Unite ale Americii, Biroul Național de Cercetare Economică (NBER) definește recesiunea economică drept „o scădere semnificativă a activității economice, răspândită în întreaga economie, care durează mai multe luni, vizibilă în PIB-ul real, în venitul real, ocuparea forței de muncă, producția industrială și vânzările angro și cu amănuntul.”

Pentru a stabili dacă este recesiune sau nu, comitetul pune un accent deosebit pe doi parametri lunari care măsoară activitatea în întreaga economie:

A. Venitul personal al populației
B. Ocuparea forței de muncă

Ce este recesiunea tehnică – diferența față de recesiunea propriu-zisă

În afară de acești doi parametri, specialiștii folosesc și alți doi indicatori, legați în principal de producție și de mărfuri:

C. Producția industrială
D. Volumul vânzărilor angro și cu amănuntul

ce este recesiunea tehnică
Foto: geralt / pixabay.com

Criza COVID-19 și recesiunea

Pentru a înțelege mai bine ce este recesiunea tehnică și cum se deosebește de recesiunea propriu-zisă a economiei putem folosi un exemplu recent.

Pandemia de COVID-19 din anul 2020 și restricțiile de sănătate publică impuse pentru a o stopa au dus la o scădere profundă a activității economice, motiv pentru care NBER a anunțat că SUA au trecut printr-o recesiune în perioada martie-aprilie 2020, în ciuda faptului că aceasta a durat doar două luni, fiind cea mai scurtă recesiune din istoria SUA.

În 2022, mulți analiști economice au dezbătut dacă economia SUA se afla în recesiune, dat fiind faptul că unii indicatori arătau că ar fi recesiune, în vreme ce alții nu, potrivit investopedia.com. De exemplu, deși economia a îndeplinit criteriile definiției tehnice a recesiunii (două trimestre consecutive de creștere negativă), alți indicatori economici arătau că economia nu este în recesiune.

Astfel, ocuparea forței de muncă a continuat să crească, chiar dacă PIB-ul s-a contractat. De asemenea, deși venitul real a scăzut în 2022, acest fapt s-a datorat dispariției ajutoarelor oferite în contextul pandemiei de COVID-19 (excluzând aceste plăți, venitul populației a continuat să crească). Așadar, economia SUA nu s-a aflat în recesiune.

Ce este recesiunea tehnică și cum este definită recesiunea economică

În Europa, Rețeaua pentru Ciclurile Economice din Zona Euro (Euro Area Business Cycle Network – EABCN), alcătuită din economiști de la marile bănci naționale din Uniunea Europeană, definește recesiunea economică drept „o perioadă de scădere semnificativă a activității”.

„Majoritatea recesiunilor identificate prin procedurile Comitetului nostru constau în două sau mai multe trimestre de declin al PIB-ului real, însă scăderea PIB-ului nu este singurul indicator utilizat. De pildă, Comitetul a identificat perioada cuprinsă între primul trimestru din 1980 și al treilea trimestru din 1982 drept recesiune, chiar dacă PIB-ul real a crescut în anumite trimestre în acea perioadă, iar PIB-ul era mai ridicat la finalul perioadei de recesiune decât la început. Un alt exemplu este că Comitetul nu a declarat recesiune pentru 2001 sau 2003, deși datele de atunci păreau să indice un declin al activității economice”, explică specialiștii rețelei.

Totodată, ei mai arată că nu consideră neapărat că recesiunea are loc atunci când PIB-ul scade pentru două trimestre consecutive deoarece EABCN nu pune semnul egal între PIB și evoluția activității economice: „În primul rând (…) folosim o serie de indicatori, în special ocuparea forței de muncă. În al doilea rând, luăm în calcul profunzimea declinului activității economice.”

În schimb, în Marea Britanie, recesiunea este definită drept două sau mai multe trimestre consecutive de scădere a PIB-ului. Cu alte cuvinte, în Regatul Unit, definiția folosită pentru recesiunea economică este cea a recesiunii tehnice.

Foto: Elchinator / geralt / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce este recesiunea tehnică ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Ce înseamnă warrant și cum se tranzacționează mandatele la BVB

Ce sunt instrumentele finaciare derivate. 4 tipuri de derivate

Ce sunt contractele futures, ce scop au și cum se tranzacționează

Ce este efectul de levier. Ghid cu exemple ușor de înțeles

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: