După mai bine de 20 de ani de discuții, acordul UE-Mercosur este mai aproape ca niciodată de a intra în linie dreaptă, liderii statelor implicate, inclusiv proaspăt alesul președinte al Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, făcând eforturi pentru o ratificare rapidă, scrie presa internațională.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, s-a aflat luni în Mexic, unde s-a declarat în favoarea încheierii acordului comercial până la vară. O poziție similară a avut-o și cancelarul german Olaf Scholz, aflat într-un turneu oficial în America Latină. Proiectul de acord, care datează din iulie 2019, nu a fost ratificat din cauza preocupărilor cu privire la politicile de mediu ale fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro.
După ani în care au fost într-un con de umbră, relațiile cu America Latină și Caraibe revin pe agenda UE, într-un moment în care Europa se teme să-și piardă influența în regiune.
Parțial o consecință a agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, liderii din America Latină și UE s-au pronunțat recent pe tema consolidării relațiilor dintre cele două blocuri, discuții pe tema acordului UE-Mercosur urmând să fie reluate în a doua parte a anului, în timpul președinției spaniole a Consiliului UE.
Obiecțiile europene
Cu toate acestea, mulți membri ai Parlamentului European nu sunt convinși în această privință, transmite Euractiv.
Discuții privind introducerea unor standarde minime de mediu în acordul de liber schimb UE-Mercosur dintre Uniunea Europeană și patru state Mercosur, respectiv Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay sunt în desfășurare de când s-a ajuns la un acord de principiu în 2019. Acordul de atunci a fost rezultatul a 20 de ani de negocieri, dar preocupările de mediu au dus la blocarea sa.
„Avem cu adevărat nevoie de angajamente care vor schimba lucrurile”, a declarat Marie-Pierre Vedrenne europarlamentar Renew și vicepreședinte a Comitetului pentru Comerț Internațional (INTA), la o audiere cu comisarul UE pentru comerț, Valdis Dombrovkis, de săptămâna trecută.
În ciuda faptului că acordul UE-Mercosur în forma sa actuală este distructiv pentru mediu, politicienii europeni admit totuși că Lula, spre deosebire de fostul președinte Jair Bolsonaro, ar permite o mai bună conservare a pădurilor și a populațiilor indigene care trăiesc în ele. Ei cred că există totuși spațiu pentru renegocierea unor aspecte, având în vedere că în discursul de după câștigarea alegerilor, Lula a spus că dorește ratificarea – dar „pe noi baze”.
Relațiile UE-Mercosur
UE este cel mai important partener comercial și de investiții al Mercosur.
UE este al doilea partener al Mercosur în privința comerțului cu mărfuri, după China, reprezentând 16,2% din comerțul total al blocului în 2021. Mercosur este al 11-lea partener comercial pentru UE.
În 2021, exporturile UE către cele patru țări din Mercosur au totalizat 45 de miliarde de euro, în timp ce exporturile Mercosur către UE au fost de 43 de miliarde de euro.
Cele mai mari exporturi ale Mercosur către UE în 2021 au fost produse minerale (22,3% din totalul exporturilor), produse vegetale, inclusiv soia și cafea (20,7%) și alimente, băuturi și tutun (19,1%).
Exporturile UE către Mercosur includ mașini și aparate (27,8% din totalul exporturilor), produse chimice și farmaceutice (26,3%), echipamente de transport (10,5%).
UE a exportat servicii în valoare de 17,2 miliarde de euro către Mercosur, în timp ce Mercosur a exportat 7,7 miliarde de euro în servicii către UE în 2020.
UE este cel mai mare investitor străin din regiune, cu un stoc de investiții acumulat care a crescut de la 130 de miliarde de euro în 2000 la 330 de miliarde de euro în 2020.
***