Uniunea Europeană a ajuns la un acord de principiu cu Piaţa Comună a Sudului (Mercosur), organizaţie din care fac parte numeroase naţiuni sud-americane, pentru semnarea unui tratat comercial, afirmă surse diplomatice citate de Mediafax.
Reprezentanţii Uniunii Europene şi cei ai Mercosur au finalizat vineri, 28 iunie, în cursul negocierilor desfăşurate la Bruxelles, elaborarea unui proiect de acord privind viitorul tratat comercial.
Un acord între Uniunea Europeană şi Piaţa Comună a Sudului conduce la crearea celui mai mare spaţiu internaţional de liber-schimb din lume.
Din Mercosur fac parte ca membri cu drepturi depline Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay şi Venezuela (ale cărei drepturi sunt suspendate din decembrie 2016 din cauza crizei politice interne), în timp ce ţări asociate sunt Bolivia, Chile, Colombia, Ecuador, Guyana, Peru şi Surinam.
În prezent, cea mai mare zonă comercială internaţională este spaţiul de liber-schimb UE-Japonia.
Acordul de pricnipiu este rezultatul unor negocieri dificile ce s-au desfășurat pe parcursul a 20 de ani.
„Un moment istoric”, potrivit preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a mai discutat despre un pact de liber schimb cu premierul australian Scott Morrison.
Cecilia Malmström, comisarul european al Comerţului, exprima speranţa în urmă cu câteva luni că Uniunea Europeană va finaliza anul acesta negocierile pentru semnarea unui acord comercial cu Piaţa Comună a Sudului (Mercosur), o organizaţie din care fac parte numeroase naţiuni sud-americane.
Ratificarea acordului cu Mercosur se anunţă a fi dificilă, textul suscitând îngrijorarea agricultorilor europeni în faţa unui aflux de produse braziliene.
UE dorește să crească accesul pentru firme europene care lucrează în domeniul industrial, în special în construcţia de maşini, pe pieţele din America de Sud, precum şi acceptarea acestor firme în competiţiile pentru contracte publice din ţările Mercosur.
Mercosur, în schimb, va crește exporturile de zahăr şi produse agricole, în special carne de vită şi pui.
În acest sens, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a declarat: ”Acordul prezintă şi câteva provocări pentru fermierii europeni, iar Comisia Europeană va fi pregătită să-i ajute pe aceştia. Vrem ca acordul să fie unul de pe urma căruia să câştige toată lumea, aşa că vom deschide pieţele pentru produse agricole din ţările Mercosur pe baza unor cote atent stabilite astfel încât să asigurăm că nu există nici un risc ca vreun produs să inunde piaţa europeană şi să ameninţe traiul fermierilor europeni”.
Cu toate că amândouă părţile înţelegerii sunt gata să respecte termenii Acordul de la Paris privind schimbările climatice, având un capitol dedicat dezvoltării sustenabile care adresează o serie de probleme legate de mediu, organizaţia Greenpeace a declarat că înţelegerea dintre UE şi Mercosur este ”un dezastru pentru mediu pe amândouă părţile Atlanticului”.