duminică

17 martie, 2024

2 octombrie, 2022

Cele mai relevante 25 de companii la care statul este acționar sunt evaluate la 141,4 miliarde de lei. Pachetele majoritare ale statului valorează mai mult de 80,6 miliarde de lei, iar totalul deținerilor depășește 91 de miliarde de lei.

Cele mai multe companii sunt energetice, producători, distribuitori și furnizori, și companii de administrare a aeroporturilor și porturilor.
Li se adaugă Poșta Română și Societatea Naţională a Sării – SALROM.

Valoarea companiilor un statul este acționar majoritar este de aproape 104 miliarde de lei potrivit celor mai recente (iunie 2022) evaluări făcute de Fondul Proprietatea (FP), la companiile unde este acționar, și a capitalizărilor de piață obținute de celelalte la Bursa de Valori București (BVB, jumătatea lunii septembrie).


Guvernul invocă adeseori, inclusiv în veniturile bugetare, veniturile din privatizare, iar cifrele de mai sus sunt indiciile privind acestea.

(Citește și: DOCUMENT / Marile companii de stat profitabile nu pot compensa pierderile de miliarde ale celorlalte peste 800 – analiză Consiliul Fiscal”)

Companii evaluate de piață și altele cărora li se refuză interesul investitorilor

Sunt remarcabile și valorile companiilor la care statul are mari pachete minoritare, ca și evaluările acestor companii.

Astfel, la valoarea pachetelor majoritare ale statului Electrica (EL) adaugă 1,31 miliarde de lei, cu cele aproape 49% de acțiuni deținute de stat, deși harababura compensării și plafonării facturilor la electricitate a adus compania în pierdere.


La rândul său pachetul de 45% deținut de stat la Rompetrol Rafinare (RRC) valorează 890 de milioane de lei.

Pe de altă parte, de aproape 20 de ani, companii cu valori deja foarte mari sunt frustrate de șansa creșterii acestora ca urmare a interesului investitorilor de capital.

Exemplele notorii Hidroelectrica (probabil cea mai valoroasă companie românească, aproape 63 de miliarde de lei) și o companie mult mai mică, SALROM (264 milioane de lei), a cărei valoare ar crește foarte mult odată cu certificarea și exploatarea zăcămintelor de grafit.

Alte dețineri ale statului au valori mari, deși sunt de dimensiuni mici, ca în cazul OMV Petrom (SNP), unde pachetul de 21% valorează peste 5,3 miliarde de lei.

Statul mai are pachete consistente la marile companii de distribuție și furnizare de energie Enel, Engie și E.On (a cărei evaluare lipsește din statistică, nefiind nici listată la Bursă și nici în portofoliul FP).

Lipsește și o altă mare companie, la care statul are un pachet de peste 78%, Complexul Energetic Oltenia, care este – practic, în insolvență și nu a fost evaluat de Fondul Proprietatea.

Statul are peste 1.000 de companii, dar cele trei sferturi dintre acestea, deținute de autoritățile locale au pierderi de 18 ori mai mari decât profiturile celorlalte deținute de autoritățile centrale.

Există însă și multe companii de stat deținute de autoritățile centrale care îngroașă pierderile statului și rândurile datornicilor la buget.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: