marți

19 martie, 2024

11 august, 2022

Rata anuală a inflației din iulie a scăzut la 15%, în ușoară temperare față de luna precedentă când se situase la 15,1%, potrivit datelor comunicate joi de Institutul Național de Statistică (INS).

Pe tipuri de mărfuri, cele mai mari prețuri față de iulie 2021 s-au înregistrat în cazul mărfurilor nealimentare (categorie ce include energia, principalul motor al inflației), de 16,6%, acestea fiind urmate la mică diferență de mărfurile alimentare, unde creșterile de prețuri au fost de 16%. În cazul serviciilor, scumpirile au fost, în medie, de 8,3%.

Cele mai mari scumpiri din iulie 2022 față de iulie 2021:

  • gaze: +70,1%;
  • ulei: +51,86%;
  • cartofi: +41,85%;
  • combustibili: +35,63%;
  • transport aerian: +34%;
  • făină: 32,86%;

Față de luna anterioară, prețurile au înregistrat un avans mediu de 0,9% în iulie, iar de la începutul anului de 11%.

Față de luna anterioară, mărfurile alimentare au consemnat cele mai mari creșteri de prețuri, de 0,92%, pe locul doi aflându-se serviciile, cu creșteri de prețuri de 0,88% și abia pe trei mărfurile nealimentare, cu creșteri de 0,87%.

Inflația, peste așteptările analiștilor

Cifrele de marți sunt în linie cu așteptările unor analiști care vedeau iunie drept luna de vârf a inflației. Pe de altă parte, datele oficiale sunt mai mari decât estimările din piață.


”Vârful inflaționist pare că a fost lăsat în urmă în iunie, la 15,1%. Estimarea noastră pentru rata anuală a inflației din luna iulie este 14,2% în timp ce mediana sondajului Reuters este 14,4%. La final de an vedem rata inflației la 13,9%”, se arată într-un raport BCR de săptămâna trecută.

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis în cadrul ședinței de politică monetară de vineri majorarea ratei de referință cu 75 de puncte de bază, un ritm ușor redus față de cel de la ședința din iulie, când dobânzile au fost majorate cu o sută de puncte de bază.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat că decizia conducerii BNR a avut în spate date care indică o temperare a avântului prețurilor, temperare ce a permis reducerea ”pasului” de majorare a dobânzii-cheie, piața anticipând o creștere a dobânzilor cu o sută de puncte de bază.

„În măsura în care apar primele semne de temperare și apoi de scădere a ratei inflației, vom micșora pasul de creștere a ratei de politică monetară și avem aici, la materiile prime, aveți un indice cu bază fixă 2015, creșteri și apoi ușoare scăderi. Cu excepția gazelor naturale, aproape toate materiile prime avute în vedere în calculul nostru au început să meargă în jos și este o tendință semnalată și pe plan mondial”, a declarat Mugur Isărescu, în cadrul conferinței de prezentare a noului raport asupra inflației.

Acesta a actualizat proiecțiile privind evoluția prețurilor, noile prognoze ale BNR indicând că inflația va coborî la 13,9% la sfârșitul acestui an, respectiv 7,5% la finele anului viitor. Noua prognoză este ușor mai pesimistă decât decât cea din mai.

„Valorile prognozate pentru finalul anului curent și al celui viitor sunt de 13,9 la sută și, respectiv, 7,5 la sută, revizuite în sus cu 1,4 puncte procentuale și, respectiv, 0,8 puncte procentuale. La orizontul prognozei, iunie 2024, nivelul proiectat este de 2,3 la sută, pe fondul manifestării unui efect de bază substanțial”, se arată în Raportul asupra inflației publicat marți de BNR.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: