Canada își reia din iunie activitatea de poliţie aeriană în România, urmând să trimită în țara noastră până la 200 de militari. Informațiile au fost anunțate luni de ministrul canadian de Externe, Melanie Joly.
Ministrul Bogdan Aurescu s-a întâlnit luni cu omologul său canadiat, cei doi susținând o conferință de presă comună la București.
”Aducem şase CF-18 în România, pentru patrulă aeriană, începând din iulie. Aceste F18 vor fi acolo, cu personal militar care poate ajunge la 200 de persoane, anul acesta, în România. Ne-am mărit prezenţa pe Flancul Estic, am pus o fregată la dispoziţia NATO şi suntem dispuşi să facem ce este nevoie pentru a ne asigura că întregul Flanc Estic şi în special România sunt bine protejate, în contextul în care am văzut ce a făcut războiul lui Putin în Ucraina, ţara dumneavoastră vecină”, a afirmat Melanie Joly.
La rândul său, Bogdan Aurescu a salutat inițiativa canadiană și a amintit că, până în acest moment MAE, român a facilitat evacuarea în siguranţă a aproximativ 600 de cetăţeni canadieni.
România şi Canada sunt de acord că alianţele şi parteneriatele consolidate sunt cruciale pentru a face faţă provocărilor actuale şi viitoare şi îşi vor coordona eforturile de consolidare a relaţiei transatlantice în toate formatele de cooperare, arată declaraţia comună semnată, luni, de cei doi miniştrii de externe.
„Ne-am întâlnit astăzi la Bucureşti, în contextul agresiunii militare continue şi pe scară largă a Rusiei împotriva integrităţii teritoriale, suveranităţii şi independenţei Ucrainei. (…) Cu această ocazie, reiterăm hotărârea noastră de a menţine un contact strâns şi de a ne coordona în cadrul comunităţii extinse de aliaţi şi parteneri care împărtăşesc valori şi interese comune, uniţi în voinţa de a susţine ordinea internaţională bazată pe reguli, care este esenţială pentru menţinerea păcii şi securităţii mondiale şi pentru a proteja democraţia şi libertatea”, arată declaraţia.
Documentul subliniază că invazia Rusiei cauzează prejudicii enorme asupra poporului ucrainean.
Discuţiile celor doi miniştri s-au concentrat pe eforturile depuse de Guvernul României pentru a se asigura că toţi refugiaţii care fug de războiul din Ucraina şi trec graniţa în România, inclusiv prin Republica Moldova, primesc asistenţă corespunzătoare.
Cei doi oficiali au asigurat că vor continua să lucreze împreună cu partenerii şi aliaţii pentru a se coordona cu privire la posibile sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei şi Belarus.