miercuri

29 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

21 iunie, 2022

Canada a decis creșterea și modernizarea capacității de apărare din Arctica, inclusiv a apărării antiaeriene şi antirachetă, în colaborare cu Statele Unite.

Noile măsuri sunt justificate de ameninţările militare tot mai mari din partea Rusiei şi de apariţia unor noi tehnologii inamice, precum rachetele hipersonice, a explicat Anita Anand, ministru al Apărării Canadei, citată de AFP și Agerpres.

În acest sens va fi deblocat un buget de 4,9 miliarde de dolari canadieni (3,6 miliarde de euro) pe parcursul a şase ani, a anunțat Anita Anand într-o conferinţă de presă organizată la cea mai mare bază aeriană din Canada, situată în oraşul Trenton din Ontario.


Fondurile vor fi cheltuite pentru instalarea de radare la sol şi prin satelit, capabile să detecteze bombardiere sau rachete, precum şi rețele de senzori cu „capacităţi clasificate” pentru a monitoriza evenimentele aeriene şi maritime din Arctica până pe continent.

NORAD își modernizează sistemele de avertizare timpurie

Programul se înscrie în intenţia de modernizare a Comandamentului de apărare aerospaţială din America de Nord (NORAD) şi a sistemelor sale de avertizare timpurie. Invadarea Ucrainei de către Rusia a accelerat aceste proces.

Aceste sisteme vor înlocui vechiul sistem de avertizare nordic din perioada războiului rece – 50 de stații radar cu rază scurtă şi lungă de acţiune amplasate în Alaska, care nu mai sunt capabile să detecteze rachetele moderne.

„Pe măsură ce regimurile autocratice ameninţă ordinea internaţională bazată pe statul de drept, care ne-a protejat de zeci de ani şi pe măsură ce concurenţii noştri dezvoltă noi tehnologii, cum ar fi arme hipersonice şi rachete de croazieră, devine urgentă modernizarea capacităţilor canadiene ale NORAD”, a spus Anita Anand.


Aceste investiţii reprezintă pentru Canada „cea mai semnificativă modernizare în aproape patru decenii”, a adăugat oficialul canadian.

La rândul lor, SUA au stabilit deja un nou buget pentru apărarea continentală.

În luna martie, guvernul canadian şi-a anunţat intenţia de a cumpăra 88 de avioane de luptă americane F-35 pentru a-şi înnoi flota. Principalul lor rol va fi acela de a patrula în nordul îndepărtat al Canadei. 

Războiul din Ucraina a schimbat radical situaţia inclusiv în Arctica, unde nu se mai poate conta pe disponibilitatea de colaborare a Rusiei, care a ocupat baze din Arctica, abandonate după Războiul Rece.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: