duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

15 mai, 2022

Bursa americană a evitat la limită punctul care consacră căderea pe termen lung (bear market) și se înmulțesc semnele că perioada de creștere (bull market) se apropie de sfârșit.
Indicele bursier american S&P 500 a pierdut 18,1% de la ultimul maxim, înregistrat în ianuarie, până vineri, potrivit MarketWatch.

Debutul unei perioade de scădere îndelungată (bear market) este confirmat dacă piața scade cu 20% față de cel mai recent maxim. Piața a evitat la limită coborârea la acest prag, prin creșterea conjucturală de vineri. Totuși piața globală se află, potrivit indicelui FTSE All World, în cea mai lungă serie de pierderi săptămânale de la mijlocul anului 2008 încoace, un declin care anunța criza de atunci, potrivit FT.

Comportamentul marilor investitori atrage astfel atenția că piețele financiare ale lumii nu mai întâmpină criza provocată de războiul din Ucraina cu aceleași speranțe de redresare rapidă cu care au reacționat la criza coronavirus.


FTSE All World a scăzut cu 2,2% în această săptămână, S&P 500 cu 2,4%, iar Nasdaq Composite, tot din SUA, care este reprezentativ pentru sectorul tehnologic, a scăzut cu 2,8%.

Totul depinde de război

Intrarea pieței în perioada de scădere (bear) depinde de cât de mult va mai dura războiul, căci cu cu cât mai mult vor fi întârzia motivele solide care să combată pesimismul, acesta va fi cu atât mai greu de înlocuit cu pariul pe revenirea creșterii.

Pe baza statisticilor din 1929 încoace, o piață „bear” înseamnă o scădere medie de 33,5% și o scădere mediană  de 33,2%, potrivit Dow Jones Market Data, citate de Market Watch. În medie, au trecut 80 de zile de tranzacționare pentru ca S&P 500 să atingă minimul după ce a intrat pe o piață bear și fără extremle incluse în medie 52 de zile de tranzacționare.

S&P 500 și-a încheiat ultima sa perioadă de creștere (bull market) pe 12 martie 2020, odată cu izbucnirea pandemiei de COVID-19. Minimul produs de pandemie a venit pe 23 martie 2020, cu S&P 500 marcând o scădere de 33,9% față de vârful pieței bull din 19 februarie 2020.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

***

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: