Compania Salrom, care administrează minele de sare ale României dar și pe cele închise de grafit (foto), se va lista la Bursă în luna mai anul viitor, prin vânzarea pachetului de acțiuni deținut de Fondul Proprietatea – a estimat ministrul Economiei, Florin Spătaru.
Fondul Proprietatea deţine 49% din acţiunile Salrom și a decis să iasă din companie, printr-o ofertă publică, după aceeași metodă cu care statul a fost de accord și în cazul exitului din Hidroelectrica.
„În mai anul viitor, compania Salrom va fi listată la Bursă. (…) Fondul Proprietatea doreşte să iasă din acţionariatul societăţii şi să intre pe Bursă, să vândă aceste acţiuni pe Bursă. Au venit cu un plan pentru o astfel de tranzacţie care, din estimările noastre, va fi finalizată cam în prima jumătate a anului viitor”, a declarat Florin Spătaru, citat de Agerpres.
Ministrul a adăugat că „există un acord de principiu din partea celuilalt acţionar, a Ministerului Economiei şi atunci vom lucra împreună ca această listare pe Bursă să se realizeze cu succes şi, bineînţeles, în beneficiul companiei.
Zăcămintele de grafit ignorate
Listarea Salrom la Bursă ar putea deschide mai ușor procesul de valorificare a zăcămintelor de grafit ale companiei, din minele Ungurelașu și Cătălinu din zona Baia de Fier, județul Gorj.
Predecesorul lui Florin Spătaru de anul trecut, Claudiu Năsui, lega listarea Salrom la Bursă de „extinderea activității în zona exploatării grafitului. Asta va permite României să se reindustrializeze și să facă parte din lanțul de producție al bateriilor”, spunea Claudiu Năsui în august 2021.
Zăcămintele de grafit de la Ungurelașu și Cătălinu sunt suficient de bogate în grafit ca să merite dezvoltarea exploatării, potrivit unor surse apropiate Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM), consultate atunci, de CursDeGuvernare.
„Mă aştept ca printr-un astfel de demers, care este pozitiv pentru Salrom, să demarăm cât mai rapid investiţii care au fost blocate ani de zile”, a șpus ministrul de acum al Econmomiei, Florin Spătaru, fără să pomenească de minele de grafit.
Roland Berger lucrează la un studio de fezabilitate privind re deschiderea celor două mine, care au fost închise în anul 2006, respectiv 2004, pe motive de neprofitabilitate. Pînă atunci, România producea peste 40.000 tone grafit pe an.
***