vineri

29 martie, 2024

12 mai, 2022

Nuclearelectrica (SNN) a obținut un profit net de 3,5 ori mai mare în primul trimestru 2022 față de T1 / 2021, Bursa de Valori București S.A. (BVB), care administrează piața omonimă) și l-a dublat, iar Oil Terminal (OIL) a înregistrat o creștere aproape dublă, toate – stimulate de condițiile speciale induse de războiul din Ucraina.

Nuclearelectrica (SNN) și Oil Terminal (OIL) au profitat de scumpirea energiei electrice, respectiv a petrolului, ca urmare a crizei energetice produse de agresiunea rusă.

Iar BVB a profitat de dublarea veniturilor din tranzacționare, pe fondul unei volatilități accentuate, dar și urmare a creșterii reprezentativității României în indicii piețelor emergente – potrivit rapoartelor trimise de cele trei companii la Bursă. 


Aceste rezultate se adaugă deja cunoscuta triplare a profitului OMV Petrom (SNP) în aceeași perioadă și creșterea valorii Hidroelectrica, cea mai mare companie energetică a României, de la care se așteaptă un rezultat similar.

Aceste performanțe vin în continuarea celor de anul trecut, de pe urma cărora, numai dividendele cuvenite statului se apropie de echivalentul unui miliard de euro.

Profit mai mult decât triplu din din cantități vândute cu numai 5% mai mari la Nuclearelectrica

Profitul net al Nuclearelectrica (SNN) a crescut cu 249% în T1 / 2022 față de T1 / 2021, până la 818,9 milioane de lei în vreme ce veniturile dinm exploatare au crescut cu 168% până la maimult de 1.867 milioane de lei.

În schimb cantitatea de energie electrică produsă și livrată în Sistemul Energetic Național a crescut cu numai 5%, până la 2,79 TWh (2,79 miliarde kWh).


„Prețul mediu ponderat de vânzare, pentru cantitățile de energie electrică vândute,rezultat în trimestrul I 2022, este de 659,38 lei/MWh. Spre comparație, prețul mediu ponderat al tuturor tranzacțiilor încheiate pe piețele în care SNN a activat în trimestrul I 2022, calculat în baza valorilor publicate de OPCOM în rapoartele de piață lunare, este de 781,14 lei/MWh”, spune raportul SNN.

Ministerul Energiei are aprosape 82,5% din acțiunile SNN.

Oil Terminal a manevrat cantități de petrol și carburanți cu 42% mai mari

Oil Terminal (OIL) a înregistrat în primul trimestru din 2022 un profit net de 11,523 milioane lei, cu 81,7% mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut.

Cantitățile totale de petrol și carburanți manevrate au crescut cu 42% față de T1 / 2021, până la două milioane de tone.

Cifra de afaceri  a crescut cu 26,8% până la maimult de 60,6 de milioane de lei.

Compania Oil Terminal operează în Portul Constanţa este cel mai mare terminal pentru import/export ţiţei, produse petroliere şi petrochimice la nivel naţional. Cel mai important client este Litasco, divizia de trading a grupului petrolier rus Lukoil, de la care Oil Terminal a încasat 16,2 milioane de lei.

Urmează OMV Petrom, cu 15,6 milioane, și Oscar Downstream, cu 12,2 milioane.

Ministerul Energiei are 59,6% din acțiunile OIL.

Profit dublu, dar la scara mai mică a Bursei României

Profitul net de 4,39 milioane de lei al Bursei de Valori București (BVB) din T1 / 2022, a fost dublu față de T1/2021 și cu 64% mai mare comparativ cu trimestrul precedent, ceea ce remarcă aportul condițiilor speciale de volatilitate induse de apropierea și de declanșarea războiului.

Creșterea semnificativă (70%) a veniturilor operaționale față de T1/2021 (și de 20% față de trimestrul preceden, până la 9,86 milioane de lei, a fost influențată „de dublarea veniturilor din tranzacționare, pe fondul unei volatilități accentuate, dar și urmare a creșterii reprezentativității României în indicii piețelor emergente”, potrivit raportului companiei. 

În același sens, la nivelul întregului grup BVB, profitul a crescut de aproape 3 ori față de T4 / 2021, până la 5,44 milioane de lei, și cu 168% față de T1 / 2021.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: