28 mai, 2022

Guvernul bulgar a aprobat vineri un plan de aderare la zona euro de la 1 ianuarie 2024, pe fondul îngrijorărilor din cadrul coaliției de guvernământ cu privire la lipsa unei analize detaliate cu privire la impactul mișcării, potrivit Reuters.

Incertitudinea politică și cele trei runde de alegeri de anul trecut au amânat planul de aderare, elaborat după ce Bulgaria a fost admisă împreună cu Croația în mecanismul ERM-2, o etapă obligatorie pentru aderarea la euro, în 2020.

Cel mai sărac stat din UE, a cărei monedă este deja ancorată de euro, s-a angajat să adopte moneda unică europeană în 2024.


„Bulgaria a adoptat deja, de facto, euro prin aranjamentul consiliului valutar. Din cauza ancorării, de exemplu, dacă vrem să creștem ratele dobânzilor, nu o putem face”, a declarat ministrul de Finanțe Assen Vassilev.

„Planul oferă băncilor și altor instituții de plată un calendar clar despre cum va fi adoptat euro. Este doar un prim pas tehnic”, a adăugat el.

Socialiștii și partidul ITN, membri ai coaliției de guvernământ din care fac parte alte trei formaţiuni politice, cu toate că susţin adoptarea euro. Ei au avertizat că lipsește o analiză din partea băncii centrale cu privire la modul în care euro va afecta veniturile oamenilor și economia în ansamblu.

„De când am aderat la UE a fost clar că vom adopta euro. Când ar trebui să se întâmple asta, depinde de noi. Trebuie să luăm o decizie în cunoștință de cauză și rezonabilă, iar cea de astăzi nu este așa”, a spus liderul socialist și ministrul Economiei, Kornelia Ninova.


Bulgaria s-ar putea confrunta, de asemenea, cu provocări în îndeplinirea criteriilor nominale de aderare la zona euro.

Cu toate că este una dintre țările cele mai puțin îndatorate din UE, Bulgaria înregistra deficite fiscale de aproximativ 3% din PIB din 2020, în timp ce creșterea prețurilor la energie și alimente a împins inflația anuală la 14,4% în aprilie, cel mai ridicat nivel din 2008.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: