Comisia Europeană a decis vineri că, începând din iulie 2021, Bulgaria și România vor avea acces numai pentru citire în Sistemul de informații privind vizele, baza de date care conectează polițiștii de frontieră de la frontierele externe ale UE cu consulatele statelor membre din întreaga lume.
Accesul numai pentru citire înseamnă că România va putea să acceseze informațiile care există deja în sistem, dar nu va putea să introducă informații noi.
Parlamentul European a aprobat în octombrie 2017 propunerea Consiliului de a acorda Bulgariei și României acces la Sistemul de informații privind vizele. Decizia Consiliului era la acea dată prima decizie de aplicare a anumitor dispoziții ale acquis-ului Schengen în România și Bulgaria.
Semnificația anunțului de vineri: România și Bulgaria au finalizat cu succes o serie de teste tehnice necesare pentru conectarea la sistem.
Comisia Europeană estimează că Sistemul unic de informații privind vizele va intra în funcțiune în prima jumătate a anului 2022.
La ce ajută consultarea sistemului
Accesul la Sistemul de informații privind vizele înseamnă că Bulgaria și România vor putea vedea istoricul în materie de vize al unui solicitant, ceea ce le va facilita prelucrarea cererilor de viză.
De asemenea, acest acces le va permite polițiștilor de frontieră bulgari și români să verifice valabilitatea și autenticitatea vizelor Schengen eliberate de alte state membre prin comparație cu datele stocate în Sistemul de informații privind vizele, contribuind la prevenirea fraudei și la combaterea criminalității grave și a terorismului, sporind astfel securitatea în UE.
Accesul deplin la Sistemul de informații privind vizele va deveni posibil odată ce Bulgaria și România vor fi pe deplin integrate în spațiul Schengen.
Tot vineri, Comisia și-a reiterat apelul adresat Consiliului de a lua măsurile necesare pentru ca Bulgaria și România să devină parte a spațiului fără controale la frontierele interne.
Posibila extindere a Schengen este menționată în cadrul ”Strategiei către un spațiu Schengen mai puternic și mai rezilient”, prezentată în luna iunie a acestui an.