vineri

19 aprilie, 2024

1 iulie, 2021

Guvernul Bulgariei a confirmat decizia de a adopta moneda euro începând cu data de 1 ianuarie 2024, fără o eventuală perioadă de tranziție pentru pregătirea economiei de a face plăți în euro, anunță Euractiv.

Conversia se va face prin aplicarea cursului de schimb fix actual între euro și leva: 1,9558 leva pentru un euro. După introducerea monedei euro, atât leva cât și euro vor circula în paralel timp de o lună.


Va fi prima extindere a Zonei euro după 2015, de la primirea Lituaniei în grupul celor 19 state care utilizează moneda unică europeană.

Bulgaria și Croația au fost primite în iulie 2020 în Mecanismul cursului de schimb, ERM 2, anticamera zonei euro.

Documentul strategic pentru trecerea la moneda unică europeană este denumit plan național pentru introducerea monedei euro în Bulgaria, care va fi pus în dezbatere publică luna aceasta. Documentul definește regulile de recalculare a prețurilor și a altor valori, explică procedurile pentru schimbul de numerar și pentru conversia depozitelor și împrumuturilor în leva cu dobânzi fixe și variabile. 

Termenul de 1 ianuarie 2024 a fost menționat ca fiind posibil de atins pentru Bulgaria și de vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, care este unul dintre cei mai consistenți suporteri ai adoptării monedei unice de către Bulgaria.

România a uitat de euro


România a anunțat și ea, în mai multe rânduri, intenția de a adopta euro – cel mai recent cabinetul Dăncilă vehicula anul 2024.

(Citiți și: ””Istoria nu iartă proștii”. Am intrat în deceniul decisiv. CRONICILE Curs de guvernare Nr. 95”)

România, căreia Tratatul de aderare îi impune obiectivul de intrare în zona euro, nu mai îndeplinea, la ultimul raport de convergență din 2020, niciun criteriu de aderare.

De precizat: potrivit raportului publicat în 2016, România îndeplinea la acel moment toate criteriile de aderare la mecanismul cursului de schimb.

Aceste criterii sunt: stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

Cum a început totul pentru bulgari

Bulgaria a adoptat consiliul monetar după doi ani de recesiune puternică, în care PIB-ul a scăzut cu 17%. În a doua jumătate a lui 1996 și începutul lui 1997, inflația a luat proporții masive, prețurile crescând cu 240% doar în luna februarie 1997. De aceea, a luat decizia drastică de legare a monedei naționale de o valută forte (marca germană de la acel moment).

Astfel, a restricționat masa monetară dar a reușit reducerea bruscă a inflației anuale la doar 5,5% în septembrie 1998, potrivit raportului CE. Totodată, deficitul bugetar ajuns în 1996 la 13% din PIB a fost eradicat în decurs de doi ani iar plățile în contul datoriei publice s-au redus de la 18% din PIB la doar 2% din PIB.

Rata de schimb fixă de 1 euro = 1,95583 leva reflectă exact paritatea fostei mărci germane, care a supraviețuit în această formă până în prezent. În treacăt fie spus, explică în parte interesul turiștilor germani pentru litoralul bulgar, cu aceiași bani în buzunar dar la prețuri în medie mai mici de jumătate față de cele de acasă.

Consiliul monetar presupune asigurarea convertibilității depline cu moneda de referință și renunțarea la politica monetară proprie. De regulă funcționează pentru economii mici și deschise. România stătea ceva mai bine la acel moment, avea o economie mult mai mare decât a Bulgariei și o deschidere relativ redusă, motive pentru a merge pe varianta unui curs flotant, precum cele patru state din Europa Centrală ( Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: