vineri

3 mai, 2024

22 aprilie, 2024

Pascal Donohoe, omul care prezidează grupul de 20 de miniștri de finanțe din zona euro, spunea în februarie, la Sofia: „Sunt ferm convins că Bulgaria se va alătura zonei euro în 2025”. O lună mai târziu, guvernul de coaliție de la Sofia s-a prăbușit, iar guvernul interimar pune sub semnul întrebării posibilitatea ca țara să devină, de la 1 ianuarie 2025, al 21-lea membru al zonei euro.

Experții și politicienii consultați de Politico sunt convinși că data țintă de 1 ianuarie 2025 nu va fi respectată – nu doar din cauza tulburărilor politice din Bulgaria, ci și din cauza inflației persistente și a lipsei de sprijin popular.

Criza politică afectează procesul de adoptare al monedei euro

„Suntem în mijlocul unei crize politice”, a spus europarlamentarul socialist bulgar Petar Vitanov. „Chiar nu știm care va fi următorul guvern și dacă aceasta va fi una dintre prioritățile lor”, a spus el.


Chiar înainte de căderea guvernului, țara semnala că ar putea rata data prevăzută de intrare în ”clubul euro”. Prim-ministrul de atunci Nikolay Denkov spunea că ținta „nu este bătută în cuie”.

Bulgaria avea ca plan inițial să se alăture monedei comune la începutul anului 2024, dar a trebuit să amâne această țintă cu un an deoarece nu mai îndeplinea toate criteriile de aderare.

Ianuarie 2026 „cel mai devreme” ar fi mai realist, având în vedere provocările tehnice implicate de schimbarea unei monede naționale, potrivit Cinzia Alcidi, cercetător senior la think tank CEPS din Bruxelles.

Obiectiv ratat din cauza creșterii prețurilor

Aderarea la zona euro este un proces atent supravegheat de UE, în care țările sunt evaluate de Banca Centrală Europeană înainte ca miniștrii de finanțe, europarlamentarii și șefii de guvern UE să discute chestiunea.


„Criteriile de convergență” pe care trebuie să le îndeplinească o țară pentru a se califica la adoptarea monedei euro includ un curs de schimb stabil, atingerea țintelor privind deficitul public și rata datoriei și alinierea legislației naționale la legislația UE.

Următorul raport al BCE privind Bulgaria – care va stabili dacă este gata să adere – este așteptat înainte de vară, însă inflația rămâne o problemă.

Pentru a se alătura zonei euro, Bulgaria are nevoie de o inflație cu cel mult 1,5 puncte procentuale peste media inflației din trei țări UE cu cele mai scăzute rate.

Bulgaria poate beneficia toturși de precedentul creat de Croația

Este o definiție ce lasă loc de interpretări. S-a demonstrat recent, cu cazul Croației, care în 2023 a beneficiat de o anumită ”alegere selectivă” a datelor atunci când i s-a permis să se alăture, în ciuda unei rate relativ mari a inflației consemnate în această țară, scrie Politico.

„Singurul obstacol pentru Bulgaria îl reprezintă criteriile de inflație”, afirmă Zsolt Darvas, membru senior al Bruegel. „Este într-o poziție bugetară bună – datorii publice scăzute, deficite bugetare ținute sub control”.

Prognoza actuală a țării – o rată a inflației de 2,9% în 2025 – ar „însemna că Bulgaria s-ar putea adera în 2026”, a spus Darvas. El a adăugat că există „un anumit spațiu de manevră” dacă aceeași zonă gri care a permis Croației să adere în 2023 ar fi folosită și în cazul Bulgariei.

În teorie, Sofia ar cere un nou raport de convergență de la BCE spre sfârșitul acestui an, care ar avea o cifră a inflației suficient de scăzută pentru ca aceasta să poată adera în 2025.

Bulgarii sunt greu de convins

În rândul clasei politice a Bulgariei, apartenența la zona euro este un obiectiv politic ușor de promovat. Dar publicul se dovedește mai greu de convins.

Într-un sondaj Eurobarometru de anul trecut, bulgarii au arătat un sprijin mai mic decât media pentru adoptarea euro și preocupări mai mari decât media cu privire la probleme precum stabilirea abuzivă a prețurilor în timpul tranziției de la leva la euro.

Înalți oficiali UE au declarat pentru Politico că dezinformarea sponsorizată de Rusia a jucat un rol semnificativ în formarea acestor percepții.

„Cred că majoritatea bulgarilor ar prefera să facă parte din zona euro”, spune europarlamentarul Petar Vitanov. „Nu dau vina aici doar pe propaganda rusă care, da, există. Dar, în general, cei care rămân în urmă sunt politicienii bulgari”.

Bulgaria se află într-o poziție relativ puternică pentru a se alătura zonei euro, spun mulți experți și oficiali. Moneda țării, leva, este legată de euro din 1999, iar Bulgaria face parte din uniunea bancară a UE din 2020 – lucruri care demonstrează un angajament foarte clar de aderare.

Dar, în ciuda sprijinului public persistent al UE pentru obiectivul din ianuarie 2025, înalți oficiali bulgari recunosc în privat că aproape sigur Bulgaria va rata acest termen.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: