sâmbătă

29 ianuarie, 2022

Bulgaria, excedent bugetar de 1,5% din PIB la 7 luni, în ciuda pandemiei

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 august, 2020

Ministerul de Finante din Bulgaria, FOTO: Novinite

Bulgaria se aşteaptă la un excedent fiscal de 1,5% din PIB în primele şapte luni din acest an, în ciuda efectelor pandemiei coronavirus.

Surplursul este în scădere faţă surplusul de 2,8% în perioada similară din 2019, potrivit Ministerului de Finanţe de la Sofia, citat de Reuters.

Excedentul fiscal pe primul semestru din 2020 a fost de 1,4% din PIB sau de 967 de milioane de dolari (1,6 miliarde de leva).


Regimul monetar din Bulgaria a funcţionat în coordonatele stricte decise de un Consiliu Monetar. Bulgaria a fost acceptată în Mecanismul Ratelor de Schimb ERM II, în vederea adoptării monedei europene și valoarea faţă de care cursul leva poate varia cu ±15% este de 1 euro = 1,95583 leva, potrivit Comisiei Europene.

Totuși, pe întreg anul 2020, Bulgaria ar urma să înregistreze un deficit fiscal de 3% din PIB, în urma majorării cheltuielilor pentru sprijinirea angajaţilor şi a companiilor afectate de pandemie. Comisia Europeană este mai pesimistă și se așteaptă la o contracție de 7,2%

(Citiți și: ”Bulgaria și Croația au fost acceptate în ERM 2, anticamera zonei euro”)

Veniturile guvernamentale bulgare au fost de 21,4 miliarde de leva la 30 iunie 2020, în scădere cu 855 milioane de leva faţă de 30 iunie 2019, în timp ce cheltuielile au urcat până la 19,8 miliarde de leva, în urma majorării pensiilor şi a altor cheltuieli sociale, a informat Ministerul de Finanţe.

În 27 iulie, autorităţile din Bulgaria au anunţat că vor aloca noi fonduri de 1,16 miliarde de leva (aproape 600 milioane de euro) pentru redresarea economiei, susţinerea medicilor din „prima linie” şi protejarea categoriilor vulnerabile, potrivit Agerpres.

(Citiți și: ”Cum am pierdut pe drum, în doar 4 ani, criteriile de la Maastricht”)


Guvernul de la Sofia va aloca totodată 430 de milioane de leva pentru sprijinirea afacerilor din domeniul turismului, transporturilor şi construcţiilor. Bulgaria a introdus deja în martie un pachet de circa 4,5 miliarde de leva sub formă de granturi şi credite în condiţii preferenţiale.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Guvernul se aşteaptă la un declin al economiei bulgare de 3% în acest an, în timp ce Comisia Europeană previzionează o scădere de 7,2% în 2020.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a anunţat că Bulgaria şi Croaţia au fost acceptate să se alăture ERM-2 (mecanismul ratelor de schimb – n.r.), o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro, în ceea ce ar urma să fie prima expansiune a zonei euro de după 2015

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr