Experți în fiscalitate: Cât de haotice sunt excepțiile din Codul fiscal și cât de dificilă va fi recalibrarea

Abundenţa de excepţii de la aplicarea Codului Fiscal a creat mai degrabă privilegii decât motoare de dezvoltare a economiei şi societăţii. Corecțiile nu trebuie făcute… Mai mult›
01.12.2019
Energia în România: Ritm alarmant de creștere a prețului pentru firme. La consumatorii casnici avem între cele mai mici prețuri în UE

Potrivit datelor comunicate de Eurostat pentru primul semestru din 2019, România a consemnat cel mai mic preț pentru consumatori la gazele naturale, alături de Ungaria.… Mai mult›
01.12.2019
Cele 6 bombe care au aruncat în aer deficitul pe ultima sută de metri

Deficitul de 4,4% din PIB, aprobat de guvern joi seară la ultima rectificare, este rezultatul unei construcții bugetare făcute în martie 2019 de către guvernul… Mai mult›
28.11.2019
Germania, în criza psihologică dintre post-naționalism și ”Germany-first”: interviu cu Jan Techau

Textul de mai jos e o scurtă înșurire de fragmente din interviul acordat CRONICILOR Curs de Guvernare de Jan Techau – directorul Programului Europa de… Mai mult›
28.11.2019

Bulgaria elimină monopolul Casei Naționale de Sănătate – proiect de lege guvernamental
de Iulian Soare , 7.8.2019
Ministrul bulgar Sănătății Kiril Ananiev, a prezentat marți un proiect ce conține un nou mod de finanțare a sistemului medical, în care Casa Națională nu mai deține monopolul, ci sunt permise și case private de asigurări de sănătate cu cel puțin 500 000 de asigurați fiecare.
Contribuția pacienților va fi tot de 8% de la venitul lunar brut, iar fiecare casă privată trebuie să asigure capital inițial și să dispună de rezerve operaționale, potrivit Radio Europa Liberă.
Dacă o persoană nu-și declară preferința pentru un anumit fond ea se va asigura în continuare la Casa națională de sănătate.
Înscrierea va fi benevolă iar schimbarea fondului va fi permisă o dată pe an, nu de două ori, precum în cazul medicilor de familie.
Dacă un anumit fond intră în incapacitate de plată clienții lui vor fi transferați la un alt fond.
Ministerul Sănătății va stabili componența pachetului de servicii medicale de bază, inclusiv tratament în străinătate, ce va fi acoperit din contribuția de 8%.
Alte detalii:
- asigurarea medicamentelor se va face prin licitații centralizate
- ministerul va putea stabili prețuri maxime la unele activități
- servicii medicale care nu figurează în pachetul de bază vor fi acoperite de pacienții sau printr-o asigurare suplimentară.
Opoziția consideră că acest model, asemănător celui american, este inaplicabil într-o țară săracă al cărui sistem de sănătate primește 4% din PIB.
Casa naționala de sănătate cu servicii medicale de bază va deveni casa săracilor și pensionarilor, iar cei cu venituri mai mari se vor duce la fondurile private, a avertizat un fost șef al Casei, Dimităr Petrov.