marți

25 ianuarie, 2022

Bulgaria denunţă repetate încălcări ale spaţiului său aerian din partea aviaţiei ruse

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 iulie, 2016

Nikolay NenchevMinistrul bulgar al Apărării (foto) a anunţat duminică că a constatat o creştere a numărului încălcărilor spaţiului aerian bulgat de către aviaţia rusă, incidente considerate “provocări la adresa Bulgariei”, anunţă Reuters.

Ministrul Nikolay Nenchev a declarat la postul de televiziune Nova TV că avioane militare ruseşti au interferat de 4 ori în lutima lună cu “zona de responsabilitate bulgară” a spaţiului aerian al NATO.

Ministrul a declarat că respectivele avioane şi-au închis transponderele- sistem de comunicaţii complementare sistemelor radar, care permite localizarea acestora în spaţii aglomerate. “Au fost acţiuni îngrijorătoare, care au necesitat măsuri preventive”, a afirmat ministrul Nencev.


Alte 6 incidente de acest tip petrecute în acelaşi interval de timp au avut la origine avioane civile, a mai precizat ministrul bulgar al Apărării.

Ministrul a anunţat că Bulgaria a solicitat Moscovei explicaţii. Solicitat de Reuters, ministerul rus al Apărării nu a fost disponibil să comenteze incidentele.

Secretarul general NATO Jens Stoltengerg a solicitat în luna ianuarie Rusiei să se asigure că adoptă “toate măsurile necesare” pentru ca spaţiul aerian al NATO nu este încălcat.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Comentariul a fost făcut după ce, în noiembrie 2015, Turcia a doborât un avion rusesc care îi încălcase spaţiul aerian, situaţie care a generat o ruptură diplomatică între cele 2 state.


Anul trecut, Bulgaria a respins solicitarea Rusiei ca avioane militare care transportau ajutoare către Siria să traverseze spaţiul său aerian, afirmând că există “serioase dubii” legate de materialele transportate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr