22 mai, 2018

Președintele Bulgariei, Rumen Radev, aflat luni în vizită la Moscova, a încercat să convingă autoritățile ruse să reînvie proiectul unei conducte ce ar aduce gaz din Rusia direct în portul Varna, proiect abandonat în 2014, scrie Euractiv.

După Germania, Bulgaria este al doilea stat membru UE care vizează o nouă conexiune, directă, la energie rusă. De altfel, într-un interviu publicat de Kommersant chiar în ziua vizitei, președintele Borisov a folosit ca argument ”precedentul german”, afirmând că solicitarea bulgară nu diferă cu nimic de proiectul Nord Stream 2, ambele fiind compatibile cu legislația UE.

Președintele Rumen Radev a fost primit luni de către premierul Rusiei, Dmitry Medvedev, marți fiind programată o întâlnire cu președintele Vladimir Putin.


Presa rusă scrie că premierul Medvedev a spus că îl așteaptă cât mai curând în vizită și pe premierul Boiko Borissov pentru că speră în intensificarea relațiilor bilaterale, mai ales că popoarele ambelor țări au legături puternice de prietenie și spiritualitate.

Premierul rus a insistat pe nevoia de dezvoltare a cooperării economice, mai ales că ”în ultimul timp, din nefericire, comerțul bilateral nu doar că nu crește, chiar scade”.

Președintele Rumen Radev a vorbit despre Rusia ca despre ”un partener strategic”, în special în sectorul energetic, accentuând rolul Moscovei în alimentarea cu gaze naturale, petrol și combustibili nucleari, dar și în sectorul întreținerii și modernizării instalațiilor energetice bulgare.

Președintele Radev a precizat că ”securitatea alimentării cu energie este extrem de importantă atât pentru Bulgaria cât și pentru UE”, repetând speranța că cele două guverne ”vor reanaliza posibilitatea alimentării cu gaze din Rusia direct prin Marea Neagră”.


Proiectul la care se referă președintele bulgar- cunoscut altădată drept ”South Stream”- ar dubla conducta ”Turkish Stream” pentru a ajunge în portul de la Marea Neagră Varna.

Guvernul Borissov a anulat în 2014, la presiunile Comisiei Europene, proiectul ”South Stream”, care urma să transporte anual 63 miliarde mc de gaz rusesc pe sub Marea Neagră.

Obiecțiile Comisiei Europene la proiectul ”South Stream” s-au referit la anumite prevederi din acordul interguvernamental ce încălcau reglementări de concurență, de tipul angajamentului că doar companii din Bulgaria, Rusia și, eventual, Grecia ar fi urmat să construiască ”South Stream”.

La momentul 2014, Rusia s-a reorientat rapid către Turcia, înlocuind ”South Stream” cu ”Turkish Stream”.

Președintele Radev a spus că în săptămânile din urmă guvernul bulgar ”a ieșit din letargie” în ceea ce privește cooperarea cu Rusia pe proiecte energetice.

”Ați aflat deja că avem planuri de a restarta proiectul nuclear Belene, care evident necesită participare rusă. Ministul Energiei a fost deja în Rusia, este un lucru lăudsabil, dar suntem încă în stadiu incipient”, a afirmat Rumen Radev.

Premierul Boiko Borissov a anunțat recent, la 6 ani după ce personal a oprit construcția unei a doua centrale nuclear-electrice în Bulgaria, planul de a resuscita proiectul Belene.

Majoritatea comentariilor publicate luni de presa rusă afirmă că Moscova nu va ”ierta” Bulgaria prea ușor pentru că în trecut a blocat proiecte comune, de interes pentru Rusia, aceste proiecte putând fi rediscutate doar cu condiția ca Bulgaria să ofere garanții oficiale că situația nu se va mai repeta.

Presa rusă insistă asupra faptului că premierul Boiko Borissov ar fi ”anti-Rusia” și că puterile președintelui bulgar sunt limitate.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: