Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, înaintea şedinţei plenului reunit al Parlamentului în care se dezbate proiectul de buget pe 2014, că bugetul se votează „în condiţiile negociate cu FMI”.
„Vreau să fim totuşi raţionali şi să nu intrăm în panică. Bugetul se votează, intră acum, în discuţia Parlamentului, în condiţiile negociate de noi cu FMI şi CE. Adică ne ţinem de cuvânt şi aşa e normal şi se va vota în toate datele sale negociate de guvern cu instituţiile internaţionale”, a spus Victor Ponta.
El a precizat că, după ce va fi votat de Parlament, bugetul pe 2014 va pleca la preşedintele Traian Băsescu, pentru promulgare.
„O să vedem dacă pentru prima dată în 24 de ani preşedintele nu va promulga bugetul, nu vreau să anticipez”, a spus Ponta.
El a subliniat că Guvernul are capacitatea de a ţine lucrurile în mână din punct de vedere financiar şi bugetar.
Opoziția a acuzat Guvernul că a făcut bugetul special pentru a finanța campania electorală pentru europarlamentare și pentru alegerile prezidențiale.
Premierul a precizat, răspunzând unei întrebări, că articolul care prevede că încasările din accize se constituie ca venituri la stat şi vor merge la autostrăzi va rămâne în proiectul de buget.
„Sigur că da, e prevăzut foarte clar, bugetul Departamentului pentru marile proiecte în care intră CNADNR. Azi la ora 12.00, în faţa grupurilor USL, după care voi merge şi la celelalte grupuri, dacă doresc, voi prezenta strategia de investiţii pentru autostrăzi – ce avem acum în lucru şi ce începem în 2014”, a spus premierul Ponta.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi.
Traian Băsescu a afirmat că în loc de introducerea suplimentului de acciză banii ar putea fi luat din bugetul Ministerului Dezvoltării condus de Liviu Dragnea și din dobânzile de la plata serviciului datoriei publice.
Bugetul pe anul viitor a fost construit de guvern pe baza a ceea ce s-a reușit în 2013, ca și creștere economică, dar și pe ce se poate previziona pentru 2014, a declarat duminică premierul Victor Ponta.
”Cele mai importante prevederi ale bugetului se referă la faptul că peste 5 milioane de pensionari (…) vor avea o creștere de 3,76%, poate că nu sună impresionant, dar să nu uităm că au fost doi ani, 2010-2011, în care li s-a tăiat din pensii. De asemenea avem în bugetul pe 2014 aproape 3 miliarde de lei, aproape 750 de milioane de euro, bani care vor merge către profesori, către diverși funcționari publici, care au câștigat procesele cu Guvernul României pentru tăierile din 2010”, a spus Victor Ponta, la RTV.
El a precizat că în buget sunt prevăzuți bani și pentru creșterea veniturilor medicilor rezidenți.
”Avem banii prevăzuți pentru creșterea semnificativă a veniturilor rezidenților (…). De asemenea toți profesorii debutanți (…) vor avea și ei o creștere importantă. Se crește salariul minim, de la 800-850, după aceea 900 de lei, de la 1 iulie, avem banii puși pentru proiectele importante Comarnic-Brașov, Autostrada Transilvania”, a arătat premierul.
Premierul Ponta : Nicio taxă nu a fost modificată
„Nicio taxă nu a fost modificată, cota unică rămâne 16%, TVA-ul nu doar că nu a fost crescut, dar rămâne scăzut pentru produsele de panificație și încercăm să-l scădem pentru alte produse alimentare. Zona de conflict pe care a identificat-o președintele se referă la o politică fiscală practicată în întreaga Europă, e vorba de 7 eurocenți pentru fiecare litru, e un element extern, nu are legătură cu noi. Datorită scăderii prețului barilului, efectul pentru cei care se duc să pună benzină va fi aproape de zero. Există o analiză pe plan mondial, legată de situația din Iran, consumul la nivel mondial, previziunile sunt de scădere a prețului barilului, negociem cu companiile producătoare, încât impactul pentru cetățeanul care are mașină să fie aproape de zero”, a mai spus prim-ministrul.
Comisiile parlamentare de buget-finanțe au adoptat vineri proiectul de lege al bugetului de stat pentru anul 2014, cu amendamente care vizează redistribuiri de sume, dar și majorări de bugete, sumele suplimentare fiind luate din bugetul de acțiuni generale, gestionat de Ministerul Finanțelor Publice.
Amendamentele aprobate, care a vizează sume suplimentare pentru bugetele unor ordonatori principali de credite, totalizează 59,6 milioane lei, iar bugetul de acțiuni generale al MFP a fost diminuat cu suma echivalentă, a precizat pentru AGERPRES secretarul de stat în MFP Gheorghe Gherghina.
Prevederi bugetare
Tot vineri Comisiile parlamentare de buget-finanțe au adoptat proiectul de lege al bugetului asigurărilor sociale pentru anul 2014.
- Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii va fi, pentru 2014, de 51,887 miliarde de lei și acoperă indexarea punctului de pensie cu 3,75%, la 790,7 lei, precum și acordarea unui indice de corecție de 1,07.
- Bugetul asigurărilor de șomaj este de 1,806 miliarde de lei. Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale cuprinde venituri în sumă de 311,3 milioane lei și cheltuieli în sumă de 112,4 milioane lei, cu un excedent de 198,9 milioane lei.
- Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, instituit prin Legea nr. 200/2006 privind constituirea și utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanțelor salariale, cu modificările ulterioare, are venituri în sumă de 265,9 milioane lei, iar cheltuielile sunt în sumă de 43,6 milioane lei, cu un excedent de 222,3 milioane de lei.
- Câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 este de 2.298 de lei.
Conflictul Victor Ponta – Traian Băsescu
Președintele Traian Băsescu a anunțat că va întoarce la Parlament proiectul bugetului pe 2014, dacă nu se va renunța la creșterea accizei la benzină și dacă USL va menține alocările în cazul programelor care pot fi finanțate cu fonduri europene. Totodată președintele a spus că există posibilitatea de a ataca bugetul la Curtea Constituțională în cazul în care va găsi în el, ”în forma finală, motive”.
Traian Băsescu a calificat acciza suplimentară pe combustibil drept „un bir inutil și toxic pentru populație”.
Victor Ponta a criticat atitudinea președintelui Băsescu.
„Dacă omul care ne-a crescut TVA-ul peste noapte, care ne-a tăiat pensiile și salariile, care își cumpără cu un milion de euro niște terenuri, vine deodată și plânge pe umerii românilor, mi se pare o ipocrizie uriașă.”, a spus premierul Ponta.
Premierul spune ci nici criticile președintelui referitoare la creșterea bruscă a bugetului pentru Ministerul vicepremierului Liviu Dragnea nu i se par justificate.