vineri

19 aprilie, 2024

18 ianuarie, 2019

Bugetul de stat a pierdut între 1,5 și două miliarde de lei în ultimii patru ani ca urmare a repetatelor schimbări fiscale în ceea ce privește impozitarea companiilor, pierderea de venituri bugetare nefiind compensată de creșterea încasărilor din impozitul pe venitul microîndreprinderilor spre exemplu, sau din impozitul specific din industria HoReCa, se arată într-un studiu realizat de Consiliul Fiscal.

”Odată cu reducerea semnificativă a numărului companiilor plătitoare de impozit pe profit, se poate aprecia că încasările bugetare la nivel agregat au fost afectate negativ, considerând ipoteze prudente, cu sume de ordinul a 1,5-2 mld. lei în ultimii 4 ani. Considerând structura subcapitolelor bugetare, încasările din impozitul pe profit au fost afectate negativ cu circa 2,7-3,3 mld. lei, sumă care nu a putut fi compensată de majorarea încasărilor din impozitul pe venitul microîntreprinderilor evaluată la aproximativ 1,2 mld.lei”, se arată în document.

În perioada 2015-2018 economia României a fost caracterizată de o creștere economică susținută care a coincis cu o majorare semnificativă a profitabilității companiilor. Cu toate acestea, încasările bugetare din impozitarea câștigurilor firmelor au performat în general sub așteptări, iar această evoluție trebuie corelată cu schimbările legislative ample ale modalității de impozitare a câștigurilor firmelor care au avut loc în această perioadă.


În pofida avansului susținut al profiturilor brute obținute la nivelul întregii economii de firmele cu un nivel pozitiv al acestui indicator, respectiv 15,8% în anul 2016 și 16,6% în anul 2017, încasările bugetare nu au urmat această evoluție, agregatul „Impozit pe venit, profit şi câștiguri din capital de la persoane juridice” majorându-se cu 10,8% în anul 2016 și scăzând cu 1,5% în anul 2017.

Măsurile care au determinat această măsură:

  • Plafonul de venituri anuale până la care o firmă este inclusă în categoria microîntreprinderilor a fost majorat de peste 15 ori, de la 65.000 de euro în 2015 la un milion de euro în 2018.
  • Cotele de impunere aplicate asupra veniturilor microîntreprinderilor au fost reduse și diferențiate în funcție de numărul de angajați, de la 3% în 2015, la 1% pentru firmele cu salariați și 3% pentru firmele fără salariați.
  • Din ianuarie, pentru companiile din HoReCa se aplică un impozit forfetar.

Ca urmare a majorărilor succesive de plafon, în anul 2017 circa 90% dintre firmele analizate au obținut venituri din exploatare care se încadrează în această limită (o extindere de 25 de puncte de bază sau 161.000 de companii față de 2015).

Analizând ratele medii de taxare ale firmelor care au obținut profit, se constată că în fiecare an al perioadei 2015-2017 microîntreprinderile au beneficiat de o impozitare mult mai redusă a profitului brut față de firmele plătitoare de impozit pe profit, diferența atingând chiar și 8 pp.


Totuși, avantajele au fost distribuite neuniform în rândul microîntreprinderilor. Principalele beneficiare au fost cele cu rate ridicate ale profitului. Dezavantajate au fost cele profitabilitate redusă și cele care au înregistrat pierderi, adică foarte multe companii.

”Astfel, firmele dezavantajate de acest regim de impozitare au generat contribuții importante la activitatea economică, cumulând 60% din veniturile agregate ale microîntreprinderilor în 2015, 41% în 2016, respectiv 44% în 2017”, se arată în analiza citată.

Această tranziție de la impozitarea profiturilor la impozitarea veniturilor firmelor a avut loc într-o perioadă de expansiune economică când profitabilitatea firmelor este ridicată, ceea ce a amplificat pierderea de venituri.

Mai mult, posibilitatea firmelor de a opta pentru impozit pe profit sau impozit pe venit le permite acestora să-și optimizeze obligațiile fiscale, cu consecințe negative suplimentare asupra încasărilor bugetare, notează experții Consiliului Fiscal.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: