8 februarie, 2023

Cheltuielile pentru programul național destinat tratamentului cancerului au crescut de 2,6 ori, în ultimii cinci ani, de la aproape 1,5 miliarde de lei în anul 2017 la 3,9 miliarde lei, a declarat miercuri preşedintele CNAS, Adela Cojan.

„De la aproape 1,5 miliarde de lei în anul 2017 la 3,9 miliarde lei – creditele de angajament pentru finanţarea Programului naţional curativ de oncologie. (…) De anul trecut, din aprilie, sunt deja introduse acele riscograme ce identifică principalii factori de risc asociaţi bolii oncologice. Este vorba despre consumul de tutun, nivelele de consum de alcool, unde ne aflăm pe primele locuri faţă de media europeană, comportamentul alimentar, cu minimă consiliere psihologică încă din nivele primare sau secundare de asistenţă medicală, nivele de activitate fizică sau consiliere pentru combatarea sedentarismului, comportamentul sexual, toate acestea fiind de data aceasta elemente cuantificate, validate, evaluate şi decontate din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate la nivelul primului nivel decontat între pacient şi sectorul de sănătate românesc”, a declarat Adela Cojan, în cadrul unui eveniment organizat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, pentru a marca „Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului în contextul implementării Planului Naţional de Prevenire şi Control al Cancerului”.

(Citește și: „Adela Cojan, președinte interimar CNAS: Rata de succes a tratamentelor cancerelor din România a fost în 2020 de doar 12%„)

Noutăți anunțate de Adela Cojan:

  • Numărul centrelor de terapie a crescut, astfel încât anul trecut au fost trataţi în aceste unități 24.000 de pacienţi, faţă de 8.000 – 9.000 în urmă cu zece ani. „Pentru decontarea acestor servicii avem în plan, în viitorul foarte apropiat, introducerea inclusiv a radioterapiei stereotactice (minim invazivă și mult mai țintită, comparativ cu radioterapia clasică – n.red.) în acest subprogram al radioterapiei bolnavilor cu afecţiuni oncologice”, a mai spus președintele CNAS, citată de Agerpres.
  • Este creată deja o linie bugetară pentru introducerea markerilor genetici în vederea tratamentului personalizat pentru cancerul de sân, cancerul de ovar, cancerul de plămân şi cancerul colorectal.

Cu toate acestea, România înregistrează decalaje importante faţă de alte state membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte prevenirea şi tratarea cancerului, așa cum indică de altfel și ultimul raport comun al Comsiei Europene și OCDE. Documentul constată că incidența cazurilor de cancer din România se află sub media UE, însă mortalitatea provocată de această boală este peste media Uniunii și se află în creștere pentru șase tipuri de cancer.

(Citește și: „Raport / România – sub media UE la incidența cancerului, dar cu o mortalitate mai mare din cauza acestei boli„)


La decalajele semnificative ce se mențin între țara noastră și media UE s-a referit și consilierul prezidenţial Diana Păun, care a amintit raportul prezentat acum câteva zile de Comisia Europeană și OCDE: „Ştim cu toţii că România înregistrează decalaje importante faţă de alte state membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte prevenirea şi combatarea cancerului, aşa cum reiese din profilul de ţară privind cancerul, factorii de risc comportamental au prevalenţă mare în România, fiind necesare eforturi suplimentare de prevenţie, depistare precoce. Screeningul are o acoperire foarte scăzută, cu precădere în rândul persoanelor cu venituri mici şi cu un nivel de educaţie redus şi al celor care locuiesc în mediul rural”.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: