Statisticile oficiale indică o deteriorare a barometrului pentru consumul privat în statele din Europa Centrală și de Est în iunie, principala componentă a PIB-ului, evoluție determinată ”de intensificarea presiunilor inflaționiste, cu impact nefavorabil pentru venitul real disponibil al populației, și percepției de risc”, notează Andrei Rădulescu, director de Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania, într-un raport transmis investitorilor.
În Polonia, cea mai mare economie din regiune, cu un PIB nominal de 0,6 trilioane de euro în 2021, volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a scăzut pentru a treia lună consecutiv în iunie, cu un ritm lunar în intensificare la 1%. ”În dinamică an/an comerțul cu amănuntul din Polonia a crescut pentru a 16-a lună consecutiv în iunie, dar cu un ritm în decelerare la 9,2%, cea mai slabă evoluție din iulie 2021”, scrie Rădulescu.
La nivelul României, a doua economie din ECE, volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul s-a contractat cu un ritm lunar de 2,1% în iunie. Ritmul anual al comerțului cu amănuntul s-a situat în teritoriu pozitiv pentru a 25-a lună la rând în iunie, dar s-a temperat la 3,2%, cel mai redus nivel din februarie 2021.
În Ungaria (a patra economie din regiune, cu un PIB nominal de peste 150 de miliarde de euro în anul pandemic 2021) comerțul cu amănuntul a scăzut pentru a treia lună consecutiv în iunie, cu o rată lunară în intensificare la 0,5%. Dinamica anuală a comerțului cu amănuntul din Ungaria a fost pozitivă pentru a 15-a lună consecutiv în iunie, dar a decelerat la 4%, cea mai slabă evoluție din noiembrie 2021, conform datelor publicate de Eurostat.
”În perioada ianuarie – iunie 2022 volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a crescut în țările din Europa Centrală și de Est, evoluție determinată de procesul de redeschidere și de nivelul redus al costurilor reale de finanțare, factori care au contrabalansat intensificarea presiunilor inflaționiste și percepției de risc”, se arată în raportul citat.
Barometrul s-a majorat cu ritmuri medii anuale de 15,9% în Polonia, 5,2% în România, respectiv 10,3% în Ungaria, după cum se poate observa în primul grafic din partea dreaptă.
Dinamica din România, sub potențial
Conform estimărilor econometrice elaborate de Andrei Rădulescu (și reprezentate în graficul de mai jos) comerțul cu amănuntul a evoluat în iunie la un ritm peste potențial în Polonia (pentru a opta lună consecutiv) și în Ungaria (pentru a șaptea lună la rând).
Pe de altă parte, în România s-a înregistrat o dinamică sub potențial pentru a treia lună la rând în iunie.
Conform celor mai recente previziuni macroeconomice agregate de Bloomberg, PIB-ul Poloniei ar urma să înregistreze în acest an un avans de 4,6%, în 2023 de 2%, iar în 2024 de 3,1%
Pentru economia Ungariei previziunile Bloomberg exprimă premise de majorare cu rate anuale de 4,3% în 2022, 2,5% în 2023, respectiv 3,2% în 2024.
Conform celor mai recente prognoze macroeconomice actualizate recent de Banca Transilvania, economia României ar putea crește cu dinamici anuale de 3,8% în 2022, 4,1% în 2023, respectiv 4,8% în 2024.
***