vineri

26 iulie, 2024

3 august, 2022

Analiști BCR se așteaptă ca Banca Națională a României (BNR) să majoreze dobânda de referință cu 75 de puncte de bază la ședința de politică monetară de vineri, o creștere ceva mai redusă decât media opiniilor exprimate într-un sondaj realizat de Bloomberg, de un punct procentual.

”Ne așteptăm ca BNR să majoreze rata cheie la următoarele trei întâlniri din acest an: cu 75 de puncte de bază în august, 50 de puncte de bază în octombrie și 25 de puncte de bază în noiembrie. Pe termen mediu, guvernatorul BNR a spus că, presupunând o politică fiscală corectă și reforme structurale, vede indicele prețurilor de consum și dobânda cheie convergând într-un an”, se arată în raportul de analiză semnat de Ciprian Dascălu, economist-șef BCR.

BNR a semnalat că urmărește să reducă decalajul ratei dobânzii cheie față de cele ale statelor din regiune, menținând în același timp ratele din piață în linii mari în conformitate cu evoluțiile din Europa Centrală și de Est, prin gestionarea strictă a lichidității pentru a menține stabilitatea leului.


”Având în vedere cea mai recentă schimbare de macaz din partea BNR, vedem rata cheie la 6,25% pe an până la sfârșitul anului și facilitatea de credit la 7,25%, aceasta din urmă rămânând instrumentul de politică operațional relevant în cadrul politicii ferme de gestionare a lichidității”, notează economistul.

Prognoza actualizată de inflație urmează să fie publicată la câteva zile după ședința BNR.

Specialiștii BCR se așteaptă ca BNR să-și majoreze prognozele atât pentru inflația generală cât și pentru cea de bază.

Proiecția actuală a BNR prevede un IPC de 12,5% la sfârșitul acestui an, respectiv de 6,7% la sfârșitul anului viitor, proiecția pentru inflația de bază fiind de 10,9% la finele lui 2022 și 4,8% la sfârșitul anului viitor.


”Previziunile noastre pentru sfârșitul anului 2022 și sfârșitul anului 2023 sunt de 13,9% și 7,9% pentru inflația generală și 12,3% și 7,2% pentru IPC de bază”, se mai arată în raportul BCR.

Rata anuală a inflației a urcat în iunie la 15,1%, de la 14,5% cu o lună înainte, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS).

Față de luna mai, prețurile de consum au înregistrat o creștere de 0,8%. De la începutul anului, prețurile s-au majorat, în medie, cu 10%.

Mărfurile nealimentare, unde sunt incluse prețurile la energie, au consemnat cea mai mare creștere, de 17,9% luna trecută față de iunie 2021. Indicele prețurilor de consum pentru mărfurile alimentare a înregistrat un avans de 14,7%, iar cel aferent serviciilor de 7,8%.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: