vineri

26 aprilie, 2024

31 martie, 2020

Evoluția pieței autohtone a gazelor naturale contrazice temerile privind o eventuală scumpire a acestora, odată cu liberalizarea promisă de autorități, potrivit unui comunicat al Bursei Române de Mărfuri (BRM),  care administrează cea mai mare piața reglementată de gaze naturale.

Prețurile pe segmentele de piață spot și angro au scăzut, iar volumele de tranzacționare au crescut în primul trimestru al acestui an, până la un total de 10.000 GWh (1.000 mil. mc = 10.55 GWh).

Totodată, „tranzacțiile cu gaze naturale au prezentat o intensificare evidență față de perioada similară a anului precedent, perioada aflată sub nefericita incidență a OUG 114”, spune sursa citată.


„Prețurile medii ponderate pentru lunile ianuarie – martie au cunoscut o scădere continuă, de la 70,8 lei/MWh în ianuarie, până la 66,4 lei/MWh în februarie, respectiv 59,6 lei/MWh în luna martie”, conform datelor BRM.

BRM spune că „tendința evident descendentă a prețurilor este o dovadă de reintrare în normalitate a pieței, odată cu apropierea termenului de anulare a prețurilor reglementate impuse prin OUG 114, începând cu luna iulie”.

Reacția BRM a fost declanșată de apariția ordonanței militară nr. 4 care a plafonat prețurile la energie electrică și gaze naturale, chiar acestea erau deja pe tendință de scădere pe piață.

(Citiți și: „Plafonarea preţurilor la energie – defazată, imprecisă, suspectă, controversată”)


Ordonanța militară  a venit la nici două luni după ce Senatul a respins legea care trebuia să consacre o altă ordonanță a Guvernului, care elimina prevederile OUG 114 / 2018 și stabilea un calendar de liberalizare în două etape a pieţei energiei: prima perioadă ar trebui să se încheie la 30 iunie, iar a doua la 31 decembrie 2020.

Camera Deputaţilor va avea ultimul cuvânt.

(Citiți și: „Ordinele ANRE confirmă: Piaţa energiei electrice va fi re-liberalizată complet din 1 ianuarie 2021”)

Emiterea ordonanța militară a fost, însă, justificată de ministrul Economiei și Energiei, ca răspuns al unor decizii ale Autorității Naţionale de reglementare în Energie (ANRE) care permitea unor furnizori creșterea prețurilor.

„Având însă în vedere că evoluția descrescătoare a început din trimestrul IV al anului 2019, precum și faptul că sezonul rece următor este mult îndepărtat față de momentul crizei actuale, cauzele principale (ale tendinţei de scădere a prețurilor) derivă din revenirea la liberalizarea pieței și a neingradirii funcționarii mecanismelor de piață”, mai spune comunicatul BRM.

Dincolo de măsuri conjuncturale, ca aceea a ordonanței militare menționate, BRM susține că odată cu eliminarea prevederilor OUG 114, „efectele negative ale intervențiilor brutale ale autorităților asupra pieței au fost astfel demonstrate pentru a două oară pe parcursul ultimilor ani”.

„Liberalizarea prețurilor la producători prin emiterea OUG 64 în anul 2016 a fost urmată de o reducere și stabilizare a prețurilor, sub nivelul celor preconizate prin reglementare de către autorități anterior apariției ordonanței și cu 10-15% sub nivelul bursei central-europene, CEGH”, spune BRM.

La fel și în acest an, prețurile au revenit „la normal odată cu anunțul reîntoarcerii la o piață liberalizată”.

Pe de altă parte, „primele două trimestre ale anului curent sunt și vor fi, însă, în continuare afectate de efectele OUG 114, amplificate și de deciziile ANRE rezultate din impunerea depozitării pe perioada iernii a unor cantități nejustificat de ridicate, pe piață existând volume semnificative contractate la prețuri extrem de mari”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: