miercuri

6 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 decembrie, 2019

Autoritatea Naţională de reglementare în Energie (ANRE) s-a repliat şi confirmă printr-un ordin care va intra în vigoare joi, 12 decembrie, scurtarea perioadei de tranziţie spre liberalizarea pieţei energiei, necesară după renunţarea la prevederile OUG 114.

Astfel, perioadele de aplicare a prețurilor reglementate sunt următoarele:

– prima perioadă de aplicare 01.01.2020 – 30.06.2020;


– a doua perioadă de aplicare 01.07.2020 – 31.12.2020.

Pe de altă parte, producătorii de energie electrică la cele mai mici preţuri, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, vor fi obligaţi în tot acest timp să livreze 65% din cât produc la preţuri reglementate (cost + 5% marjă de profit), furnizorilor de ultimă instanță (FUI) pentru populație.

Un proiect de ordin mai vechi al ANRE prevedea liberalizarea totală a pieței de la 1 iulie 2021, iar Hidroelectrica și Nuclearelectrica erau obligate să vândă prin contracte reglementate 100% din necesarul de consum al clienților casnici pentru luna ianuarie 2020, respectiv 80%, pentru luna februarie 2020.

Între timp au avut loc consultări cu Comisia Europeană, care se pregătea să declanșeze procedura de infringement pentru nerespectarea directivelor în materie.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Cele două companii producătoare au protestat, pentru că reglementarea prețurilor de vânzare le-ar putea obliga să cumpere de pe piață energie mai scumpă decât cea vândută la preț reglementat.

Totodată, termocentralele în cogenerare (care livrează și agent termic pentru populație) își vor trimite la ANRE prognozele de consum și, de asemeni, energia produsă ar putea fi vândută proporţional pe piața reglementată, dacă Autoritatea decide astfel.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: