sâmbătă

27 aprilie, 2024

14 aprilie, 2023

Este dificil pentru Europa să aibă încredere în China dacă aceasta nu încearcă să găsească o soluţie politică la criza ucraineană, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.

Comentariul, scrie Reuters, agenție preluată de Agerpres, face parte dintr-un discurs pe care diplomatul urma să-l pronunţe vineri în faţa unui think tank la Beijing. El a fost nevoit să-şi anuleze călătoria în China, după ce a contractat COVID-19, astfel încât a ales să publice pe site-ul web al UE fragmente din discursul pregătit.

„Va fi extrem de dificil, chiar imposibil, pentru Uniunea Europeană să întreţină o relaţie de încredere cu China, ceea ce mi-ar plăcea să văd, dacă China nu contribuie la găsirea unei soluţii politice bazate pe retragerea Rusiei de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Borrell.


„Neutralitatea în faţa încălcării dreptului internaţional nu este credibilă”, a afirmat şeful diplomaţiei europene, adăugând un apel ca preşedintele chinez Xi Jinping să vorbească cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, iar China să furnizeze mai mult ajutor umanitar poporului ucrainean.

(Citește și: „Premierul polonez denunţă ”miopia” UE în relația cu China: Unii vor să vândă produse cu preţul unui enorm cost geopolitic„)

Josep Borrell, într-un an de război: De la China – mediator și China – facilitator

În urmă cu un an, Josep Borrell declara că doar China ar putea juca rolul de mediator în conflictul Rusia – Ucraina: „Nu există alternativă. Noi (europenii) nu putem fi mediatori, asta este clar … Şi nu pot fi nici SUA. Cine altcineva? Trebuie să fie China, am încredere în asta”.

Recent, diplomatul a explicat că Beijingul nu poate fi un mediator în războiul din Ucraina, deoarece înclină prea mult spre Rusia, dar ar putea juca rolul de facilitator pentru ajungerea la un acord de pace cu Moscova. „China nu face distincție între agresor și victimă a agresiunii”, a declarat Borrell în cadrul unei conferințe din capitala spaniolă, Madrid. „China nu cere retragerea trupelor ruse din Ucraina”.

Dar China ar trebui să-și folosească influența asupra Rusiei pentru a face presiuni pentru pace în Ucraina, a adăugat el.


Xi Jinping s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin în două rânduri, dar nu a vorbit cu Zelenski de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, în ceea ce Moscova numeşte o „operaţiune militară specială”.

China şi-a declarat opoziţia faţă de atacurile împotriva civililor şi a instalaţiilor nucleare într-un document de poziţionare faţă de Ucraina publicat în februarie, dar s-a abţinut să critice deschis Rusia pentru acţiunile sale în Ucraina.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: