vineri

26 aprilie, 2024

14 aprilie, 2023

Premierul polonez Mateusz Morawiecki şi-a exprimat joi nemulțumirea faţă de atitudinea „mioapă” a europenilor în relația cu China, într-o aluzie clară la vizita preşedintelui francez Emmanuel Macron în această ţară, scrie France Presse, citată de Agerpres. Autonomia strategică europeană înseamnă ruperea legăturilor cu SUA, a declarat premierul polonez.

„Ei se întorc, cu o viziune mioapă, spre China pentru a putea vinde produse europene cu preţul unui enorm cost geopolitic, crescând dependenţa noastră faţă de China mai degrabă decât s-o reducă”, a declarat Mateusz Morawiecki într-un discurs rostit în cadrul vizitei sale în SUA. „Nu puteţi să protejaţi Ucraina astăzi, iar mâine să spuneţi că Taiwanul nu este treaba voastră”, a adăugat premierul polonez într-o alocuţiune rostită la centrul de cercetare Atlantic Council, parafrazându-l pe preşedintele francez, fără a-l numi totuşi.

„Cred, Doamne fereşte, că dacă Ucraina cade, dacă Ucraina este cucerită, în ziua următoarea China ar putea ataca – poate ataca – Taiwanul”, a mai declarat Morawiecki.

(Citește și: „Emmanuel Macron, interviu la Beijing: Europa nu trebuie să intre în confruntarea SUA-China„)

Autonomia strategică europeană înseamnă ruperea legăturilor cu SUA


Preşedintele Macron a provocat un val de controverse după vizita sa de stat în China, când a declarat că Europa nu ar trebui să se alinieze automat SUA sau Chinei în cazul unui conflict legat de Taiwan.

Premierul polonez a ironizat conceptul de autonomie strategică a europenilor, făcând din nou aluzie la declaraţiile preşedintelui francez.

„Autonomia europeană, sună şic, nu-i aşa? Dar asta înseamnă schimbarea centrul de gravitaţie spre China şi ruperea legăturilor cu SUA”, a afirmat el.

„Nu reuşesc să înţeleg prea bine conceptul de autonomie strategică dacă acesta vrea să însemne, de fapt, să-ţi tragi un glonţ în picior”, a spus şeful guvernului polonez, vorbind despre o „eroare dramatică”.

Estul Europei nu urmează ideile lui Emmanuel Macron


Multe guverne din estul Europei văd legăturile cu Statele Unite ca fiind esențiale, în special având în vedere rolul cheie al Washington în sprijinirea Ucrainei împotriva invaziei rusești.

„Realitatea geopolitică înseamnă că trebuie să vedem mai clar cine este aliatul nostru și cine nu. Relațiile transatlantice puternice dintre Europa și SUA sunt fundamentul securității noastre”, a declarat ministrul ceh de externe Jan Lipavsky pentru Reuters. „Europa trebuie să investească mai mult în propria sa securitate, dar nu văd asta ca un obstacol sau o limită pentru cooperarea cu SUA”, a spus completat oficialul ceh.

Un diplomat înalt din Europa Centrală și de Est, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat: „Președintele Macron nu vorbește pentru Europa sau Uniunea Europeană. El ajută fără să vrea Beijing să gripeze unitatea transatlantică în timpul războiului în Europa, când este cel mai necesar.”

Marcin Przydacz, un consilier pentru politică externă al președintelui polonez Andrzej Duda, a spus clar că Varșovia nu este în favoarea vreunei mișcări de independență față de Washington. „Credem că este nevoie de mai multă America în Europa”, a declarat el pentru postul polonez Radio Zet. El a adăugat clar: „Astăzi Statele Unite sunt mai mult o garanție a siguranței în Europa decât Franța”.

***

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Pactul Ribbentrop-Molotov economic și reformarea sub bombe a UE”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: