joi

25 aprilie, 2024

16 septembrie, 2021

bogdan chiritoiu presedinte consiliul concurenteiAutorităţile trebuie să ia măsuri care au sens economic, prin care să fie ajutaţi doar consumatorii care au nevoie. Măsuri cum este cea a plafonării preţurilor la energie ar însemna un pas înapoi în dezvoltarea pieţei, potrivit președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chiriţoiu.

„Nu putem influenţa bursele de energie, piaţa angro, care sunt parte din piaţa europeană. Unde putem şi vrem să luăm măsuri este relaţia între furnizori şi clienţi, industriali sau casnici, pe asta o putem influenţa. Putem să ne uităm la taxe, să subvenţionăm o parte din ele, ce se propune în momentul de faţă, dar nu putem afecta bucăţi care nu sunt sub controlul nostru”, a declarat Bogdan Chirițoiu, citat de Agerpres.

În consecință criza nu ar trebui să fie „un pas înapoi, să ne întoarcem în cerc. Trebuie să ne păstrăm calmul, să găsim măsuri care au sens economic, adică pe cele care ţintesc ajutorul”, a declarat președintele Consiliului Concurenței, la o conferință organizată de ziarul Bursa.


Premierul Florin Cîțu anunțase miercuri că guvernul analizează plafonarea prețului la gaze, precizând că Ministerul Energiei și Consiliul Concurenței vor discuta această intenție cu Comisia Europeană.

Ajutorul se poate plăti „foarte scump”

Contraargumentele lui Bogdan Chirițoiu: Metodele de ajutor pentru consumatorul vulnerabil trebuie să țină seama de faptul că, mai devreme sau mai târziu, piața se răzbună cu scumpiri și mai mari. Dacă la gaze creşterile de preţ sunt trecătoare, la electricitate tarifele vor rămâne mari mai mulţi ani de acum încolo.

„Trebuie să îi ajutăm doar pe cei care au nevoie, să nu mai venim cu măsuri, cum am făcut până acum, care împrăştie acest ajutor şi îl fac foarte scump. (…) Recomandarea mea de politică publică va fi ca de data aceasta să ţintim ajutoarele pentru cei care sunt vulnerabili şi au nevoie de ele şi să nu risipim resurse”, a adăugat oficialul citat.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea consumatoului vulnerabil chiar joi.


Mecanismele concurenţiale trebuie să rămână pe piaţă, iar autorităţile să încurajeze consumatorii să aleagă furnizorii cu cea mai ieftină energie, a adăugat acesta, a argumentat Bogdan Chiriţoiu.

(Citiți și: „Cât compensează statul din scumpirea electricității: 0,18 lei / kWh pentru consumul lunar între 30 şi 200 kWh )

Prețurile la energie depind însă de creșterea investițiilor în capacități noi de producțoe mai eficiente. Or Guvernul continua politica de dividende mari ale companiilor energetice pe care le controlează.

Inclusiv schema de compensații ale scumpirilor, la care lucrează în prezent ministerul Energiei, se bazează pe dividendele încasate de la Hidroelectrica.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: