sâmbătă

20 aprilie, 2024

15 septembrie, 2021

Statul român va compensa de la buget cu 18 bani / kWh scumpirea energiei electrice pentru facturile cu un  consum lunar între 30 de kWh şi 200 de kWh. La gaze naturale, compensația va fi de 25% din fiecare factură lunară, pe mai multe tranșe de consum, potrivit primelor detalii dintr-un proiect de OUG, anunțate de ministrul Energiei, Virgil Popescu, după şedinţa de guvern de miercuri.

La electricite va  fi compensată diferenţa dintre cel mai mic preţ din piaţă, 64 de bani pe kWh cu toate taxele incluse, şi cel mediu, 82 de bani pe kWh. Vor beneficia aproximativ 13 milioane de români, potrivit calculelor ministeriale.


La gaze, reducerea 25% se va aplica la factura oricărui consumator casnic cu un consum anual între 100 și 1.200 metri. Ar urma să beneficieze 2,3 milioane de gospodării, dintr-un total de 3,6 milioane.

„Am luat un preţ de referinţă de 255 lei pe kWh, mai mult decât dublu faţă de cel de anul trecut. Pentru un consum anual între 100 și 1.200 metri cubi, toate tipurile de locuinţe vor beneficia de un ajutor de 25% din valoarea facturii”, a spus ministrul Energiei.

Demontarea alternativei plafonării

„Plafonarea preţurilor înseamnă o descurajare a investitorilor să vină în România să producă energie şi să extragă gaze, eu personal nu sunt un adept al plafonării. Ce vrem să facem noi (compensarea facturilor ) e tot ca o plafonare. Nu sunt de acord ca şi cei cu venituri mari şi foarte mari să beneficieze de plafonare”, a  accentual Virgil Popescu.

Premierul Florin Cîțu anunțase că guvernul analizează plafonarea prețului la gaze, precizând că Ministerul Energiei și Consiliul Concurenței vor discuta această intenție cu Comisia Europeană.


Legea permite plafonarea prețurilor la energie pentru o perioadă de 6 luni, dar specialiștii spun că după aceea prețurile vor crește și mai mult.

Știre în curs de actualizare

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: