joi

18 aprilie, 2024

5 august, 2022

Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a decis în cadrul ședinței de politică monetară de vineri majorarea ratei de referință cu 75 de puncte de bază, un ritm ușor redus față de cel de la ședința din iulie, când dobânzile au fost majorate cu o sută de puncte de bază.

Deciziile BNR:

  • majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,50 la sută pe an, de la 4,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2022;
  • majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,50 la sută pe an, de la 5,75 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 4,50 la sută, de la 3,75 la sută pe an, începând cu data de 8 august 2022;
  • păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
  • menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.


Tot în ședința de vineri, conducerea BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția august 2022, document ce încorporează cele mai recente date și informații disponibile.

”Prognoza actualizată evidențiază perspectiva plafonării ratei anuale a inflației în trimestrul III al anului curent și a descreșterii ei ulterioare în mod gradual, dar pe o traiectorie revizuită moderat în sens ascendent”, se artă în comunicatul oficial.

Impactul deciziilor

Dobânzile de referință ale BNR joacă un rol important în privința nivelului costurilor de finanțare din economie. Acestea sunt dobânzile la care băncile se împrumută de la BNR și determină nivelul dobânzilor practicate de băncile comerciale.

ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditelor contractate înainte de mai 2019, a urcat vineri la 8,12% pe an. Indicele la șase luni, folosit la creditele ipotecare, a închis săptămâna la 8,23%. IRCC, noul indice de referință folosit începând din 2019, a fost cotat la 2,65% pentru T1 2022. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacțiilor interbancare din trimestrul anterior.

Analiștii cred că am trecut de vârful inflației


Analiștii se așteptau ca BNR să continue ciclul de înăsprire a politicii monetare cu o noua majorare la ședința din august, a șasea din acest an, estimările din piață fiind cuprinse între 0,75 de puncte procentuale și un punct procentual (media unui sondaj Bloomberg).

Economiștii BCR se așteptau la o majorare de 75 de puncte de bază vineri și să continue la viitoarele două ședințe cu o majorare de 50 de puncte de bază în octombrie, respectiv 25 de puncte de bază în noiembrie, așa încât dobânda de referință să ajungă la 6,25% până la sfârșitul acestui an.

”Vârful inflaționist pare că a fost lăsat în urmă în iunie, la 15,1%. Estimarea noastră pentru rata anuală a inflației din luna iulie este 14,2% în timp ce mediana sondajului Reuters este 14,4%. La final de an vedem rata inflației la 13,9%”, se arată într-un raport BCR.

Andrei Rădulescu, director de Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania, le-a transmis investitorilor că decizia BNR va depinde de actualizarea scenariului macroeconomic pe termen scurt și mediu „prin încorporarea celor mai recente evoluții macro-financiare, internaționale și interne”, respectiv o revizuire în sus a prognozei de inflație.

”În scenariul actual previzionăm că BNR va majora rata de dobândă de politică monetară până la 6% la final de 2022”, se arată în nota citată.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: