vineri

24 mai, 2024

28 iunie, 2022

Managerii din România se așteaptă la creșteri accentuate ale prețurilor din industria prelucrătoare, construcții și comerțul cu amănuntul în perioada iunie-august, potrivit unui barometru realizat de Institutul Național de Statistică (INS).

Alte concluzii ale sondajului:

  • Creștere a activității în construcții și comerțul cu amănuntul
  • Relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare și servicii


Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Activitatea economică

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creștere moderată a volumului producției (sold conjunctural +9%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra cea mai mare creștere (sold conjunctural +32%).

În activitatea de construcții este așteptată o creștere ceva mai însemnată a volumului producției (sold conjunctural +19%).


În comerțul cu amănuntul, managerii au estimat o tendință similară de creștere a activității economice (sold conjunctural +19%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale este așteptat să crească (sold conjunctural +20%).

Conform estimărilor din iunie, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaște o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%).

Prețurile

Managerii din comerț sunt cei care se așteaptă la cea mai accentuată creșterea a prețurilor de vânzare cu amănuntul sold conjunctural +68%).

Ei sunt urmați de managerii din construcții – sold conjunctural +57%.

Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere accentuată în următoarele trei luni (sold conjunctural +40%).

Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere (sold conjunctural +32%).

Forța de muncă

Referitor la numărul de salariați, în industria prelucrătoare se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4%.

Managerii estimează o creștere moderată a numărului de salariați din construcții(sold conjunctural +6%).

Angajatorii din comerț prognozează pentru următoarele trei luni o creștere a numărului de salariați (sold conjunctural +20%).

În servicii este estimată o relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +4%).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: