luni

4 martie, 2024

29 septembrie, 2021

Circa 53% din multinaționalele din România au planuri de investiții în următoarele 12 luni, potrivit rezultatelor ediției de toamnă a Business Sentiment Index, realizat de Consiliul Investitorilor Străini (FIC).

Aproape jumătate dintre participanții la sondajul FIC (48,9%) cred că exporturile companiilor lor vor crește și aproape tot atâția se așteaptă ca exporturile să se mențină la aceleași niveluri.


Piața internă va crește în percepția a 80% dintre participanții la sondaj. Este proporția cea mai mare înregistrată în cei 7 ani de când este realizat indexul.

Atractivitate la limită pentru noi investitori

În ciuda așteptărilor mari privind veniturile în creștere, doar 42% din participanții la sondajul FIC consideră că proiectele  românești sunt mai atractive  decât cele din Europa Centrală și de Est. 31% nu le consideră mai atractive, iar pentru restul  subiectul „nu contează”.


„Veștile proaste rămân în mod constant în legătură cu infrastructura, transparența și coerența aplicării politicilor publice, reducerea birocrației și a poverii reglementărilor, fiind încă din 2016, domenii percepute ca foarte slabe și necompetitive de majoritatea respondenților”, spune un raport FIC.

Sunt relativ echilibrate doar 2 răspunsuri din 6, cele privind povara fiscală și disponibilitatea forței de muncă adecvate, dacă la percepțiile mpozitive se adaugă și cele neutre.

Majoritatea companiilor vor face angajări

60% dintre companii caută să angajeze personal în anul următor și doar 11% vor pune recrutarea în așteptare.

„Dar, în timp ce companiile caută forță de muncă, din păcate percepția privind disponibilitatea personalului adecvat rămâne rezervată, deoarece doar 39% dintre respondenți consideră că forța de muncă este competitivă, situându-se la un nivel similar cu rezultatele anterioare pandemiei”, spune raportul FIC.

Întrebați despre valul 4 al pandemiei, 60% dintre companii nu așteaptă efecte masive asupra activităților lor, în timp ce 38% vor fi afectate moderat.

Angajații vor continua să lucreze de acasă, 38% dintre companii estimează că între o pătrime și jumătate din angajații lor vor continua să lucreze de acasă, în timp ce 29% se așteaptă ca mai mult de jumătate din angajați să continue în regim de telemuncă.

(Citiți și: „Consiliul Investitorilor Străini urmărește atragerea mai multor investiții directe din afara țării”)

„Aceste răspunsuri reprezintă un semnal potrivit căruia companiile au luat toate măsurile sanitare în pregătirea acestui scenariu și sunt gata să se confrunte cu această situație”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: