vineri

29 martie, 2024

4 octombrie, 2021

Soldul investițiilor străine directe (ISD) în economia României a crescut anul trecut la 90,73 miliarde de euro, cu mai puțin de 2,5 miliarde de euro în plus față de finele anului anterior. Pe fondul pandemiei Covid19, s-a înregistrat astfel cea mai redusă creștere din ultimii ani, situație foarte ușor vizibilă din datele statistice oferite de BNR.

Cu toate acestea, raportat la PIB, soldul ISD s-a majorat înapoi la maximul din ultimii șase ani (41,6%), după ce scăzuse anterior sistematic începând cu 2016 (41,5%, spre 39,5% în 2019).Explicația acestui paradox aparent constă în scăderea rezultatului economic cu mai bine de cinci miliarde euro, în pofida păstrării lui aproape constante în termeni nominali, urmare a creșterii cursului mediu de schimb euro/leu.

Iată cum se prezintă și evoluția fluxurilor ISD din ultimii zece ani, cu observația că trendul de creștere demarat din 2014 încoace se plafonase deja în 2019 (valoare mai mica decât cea din 2018, -1,8%). De altfel, aportul la capitalurile proprii a avut, de departe, cel mai redus nivel din acest deceniu (mai puțin de 1 miliard de euro), accentul fiind mutat pe profitul reinvestit, asimilat statistic cu un flux ISD.


De remarcat fluxul puternic negativ al instrumentelor de natura datoriei în relația cu investitorii străini direcți și cu societățile din cadrul grupului acestora (datorii minus creanțe).

Evoluția pe sectoare ale economiei

Fluxul net de ISD de anul trecut s-a regăsit în cea mai mare parte în sectorul de intermedieri financiare și asigurări (1.454 milioane euro), urmat de industrie (860 milioane euro, din care 849 milioane euro în industria prelucrătoare) și de-abia apoi de comerț (765 milioane euro, cam la jumătate față de valoarea din 2019).

În cadrul industriei prelucrătoare, sumele cele mai importante pe sold net s-au dus spre sectoarele mijloace de transport (336 milioane euro), fabricarea calculatoarelor, altor produse electronice, optice și electrice (296 milioane euro) și alimente, băuturi și tutun (185 milioane euro).

Cu toate acestea, cea mai consistentă creștere a implicării capitalului străin în ultimii ani s-a produs pe segmentul de comerț, unde avansul a fost de 74% în decurs de patru ani. Evoluție stimulată de majorarea profitabilității și favorizată de creșterii puternică a veniturilor populației, regăsit totodată în avansul construcțiilor de locuințe (+52%).


Ca pondere în total, industria prelucrătoare a continuat să dețină supremația în materie de investiții străine, dar ponderea acesteia s-a păstrat la 29%. Ea a fost urmată de comerț (16,9%) și, cu o pondere similară, de construcții și tranzacții imobiliare. Sectoare care au devansat clar segmentul de intermedieri financiare și asigurări (mai puțin de 12% din ISD în România).

Veniturile nete ale firmelor ISD s-au menținut aproape de 7 miliarde euro

Activitatea productivă  firmelor cu capital străin și numărul de salariați au fost constant crescătoare în toată perioada 2010 – 2019, cu excepția unei ușoare diminuări a cifrei de afaceri în anul 2014 și a unei scăderi a numărului de angajați în anul 2013. Ca urmare a crizei economice induse de pandemie, cifra de afaceri a revenit aproape la nivelul din 2018 iar numărul de angajați a scăzut la nivelul din 2016.

De subliniat faptul că profitabilitatea forței de muncă, exprimată ca raport între rezultatul net și numărul mediu de salariaţi a continuat să urce, de la 5.363 euro/salariat în 2019 la 5.402 euro/salariat, după ce se situase în 2014 la un minim de doar 1.106 euro/salariat iar în 2016 la 3.716 euro/salariat.

Per total, veniturile nete obținute de către investitorii străini direcți în România anul trecut s-au ridicat la suma de 6,83 miliarde de euro, în scădere cu 3% faţă de anul precedent, când traversase pragul de 7 miliarde euro. Ponderea în PIB a acestora s-a menținut, însă aproape constantă, ca urmare a reducerii acestuia în valori exprimate în euro (3,13% în 2020, față de 3,15% în 2019).

Ele au rezultat din profiturile nete de 6.264 milioane euro (-1,3% față de anul anterior) şi veniturile nete din dobânzi primite la creditele acordate de firmele-mamă întreprinderilor lor din România, în sumă de 570 milioane euro (-18,7%), adică o repartizare de 92% din activitate productivă și doar 8% din dobânzi.

Ar mai trebui menționată importanța în scădere a întreprinderilor ISD în ceea ce privește comerțul exterior, unde au realizat 72,9% din exporturi (în scădere de la 74,2% în 2019) și 66,5% pe partea de importuri (de la 68,2% anterior). De reținut, societățile ISD din comerț au înregistrat un deficit de 14,58 miliarde euro (mai mare cu 366 milioane euro față de anul 2019).

Acest deficit a fost compensat doar ceva mai mult de jumătate prin excedentul în valoare de 7,92 miliarde euro consemnat de societățile ISD din industrie (mai mic cu 177 milioane euro față de 2019) și datorat în principal subramurilor mijloace de transport (excedent de 4,19 miliarde euro), metalurgie (+1,5 miliarde euro), fabricare produse din lemn, inclusiv mobilă (+1,23 miliarde euro) și textile, confecții și pielărie (excedent de +0,83 miliarde euro).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: