„Guvernul României a ales un moment rău ca să-și ia ochii de la economie” și să decidă că sunt prioritare controversatele modificări ale sistemului judiciar, în ciuda efectelor negative asupra mediului de afaceri.
Deciziile oficiale vin într-un moment în care creșterea economică începe să rămână fără suflu, potrivit analiștilor citați de Bloomberg.
Propunerile juridice guvernamentale, care „includ eforturi de a ține în frâu reprimarea corupției, deteriorează sentimentul în mediul de afaceri” și riscă să supere și mai mult companiile deja furioase după un an de revizuiri fiscale confuze”, potrivit sursei citate.
„Reforma (juridică) riscă să slăbească mediul de afaceri pentru mai mulți ani, obstrucționează perspectivele economiei și încrederea investitorilor”, a declarat Tiziana Papa, analist la BMI Research, o divizie a Fitch Group, citat de Bloomberg.
Scăderea sentimentului de încredere al mediului de afaceri vine într-un moment în care România are nevoie de cheltuielile corporaţiilor (în investiții) pentru a compensa atenuarea boom-ului consumului, pe care s-a bazat creşterea record a produsului intern brut (PIB) de 8,8%, anul trecut.
În timp ce social democraţii aflaţi la guvernare au canalizat cheltuielile guvernamentale spre majorarea salariilor pentru angajaţii din sistemul public şi reduceri de taxe, sectorul privat devine mai puţin dispus să investească.
„Este puţin probabil ca investiţiile publice să compenseze aşteptata încetinire a consumului. Invers este mai probabi”, a declarat economistul Ciprian Dascălu, de la ING Bank NV. Ciprian Dascălu consideră că ţinta oficială de creştere a PIB de 5% pentru acest an este optimistă.
Cu un deficit bugetar care se apropie de limita UE de 3% din PIB, România se numără printre cele mai vulnerabile ţări dacă ar apărea probleme economice, spune și economistul şef al BNR, Valentin Lazea.
„Guvernul dezorientat”
Schimbarea legilor justiției „ar urma să da mai mult control social democraților după ce procurorii au închis sute de funcționari publici, l-au condamnat pe boss-ul partidului Liviu Dragnea – liderul de facto al României, și continuă să-l investigheze”, spune Bloomberg.
Vicepreședintele UE, Frans Timmermans, a apelat săptămâna trecută la „social democratul Dragnea” să se concentreze mai degrabă pe reformele necesare din domeniul educației și din cel al sănătății, decât pe sistemul judiciar.
Bloomberg amintește că Liviu Dragnea, care a înlocuit doi prim-ministri de când partidul său a câștigat alegeri la sfârșitul anului 2016, promite un plan de dezvoltare pe termen lung la un congres al partidului său din weekendul următor.
Programul ar putea include o actualizare a proiectului privind crearea unui fond de investiții suveran pentru a contribui la construirea de drumuri și spitale.
„Episoadele repetate de volatilitate politică au distras atenţia Guvernului de la reformele care ar fi putut consolida potenţialul de creștere a economiei pe termen lung”, a spus agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings, vineri, când a confirmat clasificările care recomandă România investitorilor (investement grade), prin ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României de „BBB minus/A-3”.
S&P Global Ratings nu a omis să-şi exprime îngrijorarea din cauza „frecventelor încercări de a implementa modificări legislative care ar putea diminua echilibrul instituţional”.
a