3 septembrie, 2024

Bursa de Valori București (BVB) a devenit în ultimul an una dinte cele mai performante piețe de capital de la nivel mondial, entuziasmul investitorilor fiind antrenat de potențiale noi listări, notează Bloomberg.

Indicele bursier BET a înregistrat o crește de aproape 40% (în dolari) în ultimele 12 luni, a cincea cea mai bună performanță din rândul celor peste 90 de indici de acțiuni primari urmăriți de Bloomberg. Piața a crescut în 13 din ultimele 15 luni, potrivit datelor platformei.

Oferta publică inițială (IPO) de anul trecut, de 1,8 miliarde de dolari, a companiei de energie regenerabilă Hidroelectrica a adus mai mulți investitori străini în România. Acest lucru a contribuit, la rândul său, la revigorarea interesului local pentru bursă, sporind evaluările și volumele de tranzacționare – deși acestea din urmă rămân scăzute în raport cu standardele internaționale.


„Există motoarele fundamentale de natură să asigure o bună performanță a pieței din România”, a declarat Andrei Nedelcu, director de investiții la SAI Erste Asset Management România, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții din țară. El se așteaptă că viitoarele IPO-uri „să susțină acest impuls”.

Cu toate că ritmul de creștere economică a încetinit recent, analiștii se așteaptă la o evoluție pozitivă, pe fondul reducerii ratelor dobânzii și a moderării inflației. Piața locală de capital are astfel de câștigat atât de pe urma îmbunătățirii perspectivelor macro, dar și ca urmare a întețirii pariurilor potrivit cărora ar putea fi promovată de către MSCI – poate chiar anul viitor – de la statutul de piață de frontieră la cel de piață emergentă.

Adrian Tănase, directorul executiv al Bursei de Valori București, a declarat pentru Bloomberg că România „stă foarte bine” în ceea ce privește criteriile MSCI pentru piețele emergente, având numărul necesar de companii listate pentru un upgrade. Cu toate acestea, încă trebuie să îndeplinească cerințele de lichiditate.

Attila Gyurcsik, CEO-ul Accorde Fund Management, a precizat că MSCI face, de obicei, upgrade-uri de piețe în timpul analizelor din vară, ceea ce înseamnă că următoarea oportunitate probabilă pentru România va fi abia pe la jumătatea anului viitor.

Paradoxal, nu Hidroelectrica a condus creșterea acțiunilor de la București


Interesant este că acțiunile Hidroelectrica au avansat doar cu 11% în dolari în ultimele 12 luni, ceea ce înseamnă că celelalte acțiuni sunt cele care au asigurat creșterea record, notează publicația americană.

BET are acum aceeași evaluare preț pe acțiune ca indicele de referință MSCI pentru piețele emergente, în timp ce cea mai mare bursă din Europa de Est, cea de la Varșovia se tranzacționează la o valoare cu aproximativ 30% mai redusă.

Dan Popovici, CEO-ul OTP Asset Management România, este de părere că boom-ul evaluărilor este „sustenabil”. El pariază pe acțiunile bancare românești, precizând că evoluția vânzărilor cu amănuntul indică o tendință pozitivă de creștere economică.

Economiștii chestionați de Bloomberg estimează că economia României va înregistra un avans de 2,7% din PIB în acest an, respectiv de 3,5% din PIB în 2025.

(Citește și: ”Cât mai putem finanța Modelul Bunăstare fără Dezvoltare. CRONICILE NR. 77. Sumarul, titlurile, autorii, coperta”)

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: