miercuri

24 aprilie, 2024

2 decembrie, 2022

Nu este foarte clar dacă statele membre UE vor aproba ”ad litteram” solicitarea Comisiei de a suspenda o bună parte a fondurilor europene alocate Ungariei.

Statele membre, scrie Politico, s-au împărțit în două tabere la reuniunea de joi a ambasadorilor UE, unele considerând recomandarea justă, altele spunând că este prea aspră.

Recomandarea Comisiei trebuie aprobată de Consiliu.

Argumente pro, argumente contra recomandării Comisiei Europene


Un grup de 12 state, în fruntea cărora se află Franța, Germania și Italia, dorește ca Comisia Europeană să realizeze o nouă evaluare a realizărilor Ungariei în cadrul mecanismului de condiționare a statului de drept, care să ia în considerare cele mai recente acțiuni guvernamentale, întreprinse de guvernul de la Budapesta după termenul limită impus de Comisie- 19 noiembrie.

Aceste state susțin că propunerea Comisiei trebuie să fie ”proporțională” și să ia în considerare cele mai recente eforturi ale Ungariei.

Germania dorește să deblocheze cele 18 miliarde de euro decise de UE ca ajutor pentru Ucraina, iar Franța vrea să obțină impozitul minim pe corporații, ambele decizii fiind în acest moment blocate de Ungaria.

Germania și Franța speră că, dacă Bruxelles îi va arăta o oarecare deschidere, prim-ministrul ungar Viktor Orbán va renunța la veto-ul cu care a blocat aceste importante decizii europene.


Cealaltă tabără, condusă de Benelux, statele scandinave și Lituania, insistă să voteze pe baza propunerii existente a Comisiei de înghețare a fondurilor UE de 7,5 miliarde de euro și de suspendare a celor 5,8 miliarde euro – bani alocați PNRR-ului maghiar. Aceste state spun că evaluarea Bruxelles-ului indică eșecuri structurale, astfel că orice concesie făcută guvernului de la Budapesta ar însemna o nouă lovitură la adresa conceptului de stat de drept.

Propunerea Comisiei referitoare la fondurile Ungariei este încă pe agenda Ecofin din 6 decembrie, dar o modificare de ultim moment arată că nu va fi organizat un vot, ci va avea loc doar un „schimb de opinii”.

Problema va fi foarte probabil amânată pentru o altă reuniune Ecofin sau chiar pentru reuniunea Consiliului European de la mijlocul lunii decembrie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: