duminică

21 aprilie, 2024

Viktor Orban Bruxelles

8 noiembrie, 2022

Guvernul ungar promite să facă reforme judiciare ample pentru a debloca cele 7,2 miliarde euro subvenții din fondul UE de redresare post-pandemie. Comisia și guvernul lui Viktor Orbán negociază în acest moment un compromis pentru aprobarea planului de redresare al Ungariei, anunță Politico.

Comisia va ajunge probabil la o decizie înainte de sfârșitul lunii, decizie ce poate ajunge pe masa miniștrilor de finanțe din UE la reuniunea din 6 decembrie.

Eliberarea fondurilor ar putea convinge Budapesta să renunțe la dreptul de veto asupra altor decizii cheie, precum acordul privind impozitul minim pentru multinaționale, pe care guvernul lui Viktor Orbán l-a blocat de luni de zile, sau intenția sa de a bloca finanțarea deficitului Ucrainei propus de Comisa Europeană.

(Citește și: ”Ungaria nu susține împrumutul comun UE pentru finanțarea deficitului Ucrainei”)

Ce a propus guvernul de la Budapesta în materie de reformă a Consiliului Național al Magistraturii


Angajamentele guvernului maghiar au fost trimise la Comisie pe 4 noiembrie și gravitează în mare parte pe consolidarea Consiliului Național al Magistraturii, organism de supraveghere în prezent incapabil să exercite o supraveghere eficientă, afirmă Consiliul Europei.

Budapesta a anunțat că va acorda Consiliului puterea de a emite avize, obligatorii, pe decizii luate de președintele Oficiului Național pentru Justiție, un rol desemnat politic. Noul organism consolidat ar putea astfel să revizuiască numirea judecătorilor și a conducătorilor de instanțe, să revizuiască transferul și revocarea judecătorilor fără consimțământul acestora și să evalueze candidații pentru Oficiul Național pentru Justiție.

Budapesta a promis să asigure și independența operațională a organismului, să-l doteze cu un buget adecvat și să se consulte cu acesta cu privire la propunerile legislative legate de sistemul judiciar.

Consiliul ar avea de altfel și drept de inițiativă legislativă.

Ce a propus guvernul de la Budapesta în materie de reformă a Curții Supreme


Guvernul maghiar s-a mai angajat să reformeze Kúria, curtea supremă a Ungariei, cu scopul de a-i consacra independența.

În special, Budapesta anunță ca va acorda organismului un cuvânt de spus cu privire la persoanele nominalizate de guvern să facă parte din Curtea Supremă. Guvernul a enumerat și o serie de garanții menite să asigure că instanța acționează independent și în conformitate cu legea.

Alte promisiuni majore ale Guvernului de la Budapesta

În special, s-a angajat să înlăture obstacolele legale pentru judecătorii care doresc să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Guvernul a mai promis că va interzice organismelor guvernamentale capacitatea de a contesta deciziile Curții Constituționale a țării.

Guvernul s-a angajat, de asemenea, să se consulte cu grupurile societății civile cu privire la reformele propuse.

Toate reformele propuse ar trebui să intre în vigoare până în primul trimestru al anului viitor și să fie finalizate până la o dată care va fi stabilită de comun acord cu Comisia. O mențiune specială: Guvernul asigură că va finaliza toate reformele înainte de orice cerere de plată către Comisie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: