joi

28 martie, 2024

30 noiembrie, 2022

Comisia Europeană a recomandat miercuri îngheţarea unor fonduri europene multianuale destinate Ungariei, ca răspuns la problemele de corupţie identificate în această ţară.

Mai mult, Comisia a aprobat PNRR-ul Ungariei, dar fondurile alocate – 5,8 miliarde euro – nu vor fi disponibile până când Budapesta nu va implementa toate măsurile promise în materie de independență a justiției.

Reforma judiciară propusă de Ungaria nu a fost implementată. Nota de plată: 7,5 miliarde euro

Comisia Europeană propune statelor membre, care au termen până pe 19 decembrie pentru a se pronunţa, suspendarea a 7,5 miliarde de euro fonduri de coeziune (65% din totalul alocate), care ar fi finanțat programele operaționale ale Ungariei în exercițiul bugetar 2021 -2027.


În luna aprilie, împotriva Ungariei a fost lansată o procedură destinată să protejeze bugetul european de încălcări ale statului de drept, o premieră pentru UE, în special din cauza „neregulilor sistematice în atribuirea contractelor publice”, „deficienţelor” în domeniul urmăririi penale şi luptei împotriva corupţiei.

Perspectiva de a se vedea lipsită de fonduri a determinat Ungaria să angajeze 17 măsuri pentru a răspunde preocupărilor Bruxellesului, printre care înfiinţarea unei „autorităţi independente” destinate să controleze mai bine utilizarea fondurilor UE, suspectate că îmbogăţesc apropiaţi ai lui Viktor Orban.

Dar Comisia consideră că reformele nu au fost desfăşurate în mod satisfăcător până la data limită de 19 noiembrie.

Executivul european fixase acest termen în septembrie pentru a oferi Ungariei o şansă de a scăpa de îngheţarea a 7,5 miliarde de euro (care reprezintă aproximativ 20% din fondurile europene alocate Budapestei prin bugetul 2021-2027).

Comisia a aprobat PNRR-ul Ungariei, dar banii, 5,8 miliarde euro, sunt incerți


Pe de altă parte, executivul european a decis să valideze planul de redresare post-Covid al Ungariei (5,8 miliarde de euro), dar între condiționalități sunt incluse cele 17 măsuri anticorupţie, precum şi reforme pentru îmbunătăţirea independenţei justiţiei.

Nicio plată nu va fi făcută până la îndeplinirea acestor condiţii.

Executivul european, care până de curând părea să favorizeze o abordare conciliantă în privinţa Ungariei, subliniind progresele realizate de guvernul de la Budapesta, şi-a înăsprit în cele din urmă poziţia.

Potrivit mai multor surse europene, influenţa europarlamentarilor, reuniţi în plen săptămâna trecută şi în mare parte partizani ai severităţii în faţa lui Orban, a fost decisivă.

În cazul deblocării fondurilor, a fost adusă în discuţie eventualitatea unei moţiuni de cenzură a Comisiei, în special de către grupul Renew Europe (centrişti).

Negociatorul maghiar Tibor Navracsics a denunţat marţi această „enormă presiune politică” a Parlamentului European.

Cu un an şi jumătate înainte de alegerile europene, mulţi europarlamentari sunt atenţi să facă campanie pentru apărarea statului de drept în faţa exceselor antidemocratice din UE, mai arată sursa citată.

Consiliul miniștrilor de finanțe se întâlnesc săptămâna viitoare

Rămâne de văzut dacă această linie dură va fi urmată de statele membre, care pot aproba decizia Comisiei cu majoritate calificată (15 ţări din 27, reprezentând cel puţin 65% din totalul populaţiei UE).

Votul urmează să fie dat la reuniunea miniştrilor economiei şi finanţelor, care va avea loc pe 6 decembrie.

În mod tradițional, ţările scandinave şi Benelux sunt severe cu privire la statul de drept şi problemele anticorupţie, însă multe ţări din Sud-Estul Europei ar putea fi mai reticente la blocarea fondurilor destinate Ungariei.

Pe de altă parte, guvernul lui Viktor Orban va folosi probabil toate căile de atac posibile împotriva acestei măsuri, în special în faţa justiţiei UE.

De asemenea, ar putea cere această chestiune să fie tranşată la următorul Consiliu European, programat pentru 15-16 decembrie.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: