duminică

16 iunie, 2024

25 mai, 2024

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va participa săptămâna viitoare la o reuniune informală a miniştrilor de externe din ţările NATO ce va avea loc la Praga, ulterior urmând să viziteze Republica Moldova, a anunțat Departamentul de Stat.

În Republica Moldova, Blinken va avea discuţii pe tema sprijinului american faţă de progresele acestei ţări pe drumul aderării la Uniunea Europeană, precum şi pe tema securităţii energetice, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat.

Asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice, James O’Brien, le-a declarat reporterilor că reuniunea de la Praga va pregăti decizii ce vor fi adoptate la summitul NATO din iulie de la Washington. Va fi abordat subiectul sprijinului NATO pentru construirea viitoarei forţe a Ucrainei şi pentru reformele necesare aderării ei la UE şi NATO, a explicat oficialul american.


„Nu anticipăm că va exista o invitaţie pentru Ucraina de a se alătura NATO, dar credem că va exista o demonstraţie substanţială de sprijin faţă de Ucraina, care acţionează pentru a câştiga războiul”, a explicat O’Brien.

Washingtonul se axează pe eforturile ca Ucraina să aibă succes atât pe câmpul de luptă, cât şi atunci când va decide să facă pace cu Rusia, a adăugat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că negocierile de pace cu Ucraina trebuie reluate, dar că Rusia va trata doar cu lideri legitimi de la Kiev.

Putin a mai spus că negocierile ar trebui să reflecte „realităţile de astăzi de pe teren”.


„Nu îl vedem pe preşedintele Putin ca fiind interesat de pace acum”, a reacţionat O’Brien. „Suntem interesaţi permanent să vedem că, atunci când Ucraina este pregătită să facă pace, este capabilă să facă acest lucru în termeni care sunt un succes pentru Ucraina”, a adăugat el.

SUA și UE pregătesc noi sancțiui împotriva actorilor chinezi care alimentează Rusia cu armament

„Noi am spus clar că vom lua măsuri suplimentare împotriva actorilor chinezi implicaţi şi suntem în consultări cu colegii noştri europeni”, a avertizat el.

Potrivit comunicatului Washingtonului, Blinken se va întâlni de asemenea cu ministrul de externe ceh Jan Lipavsky şi cu alţi oficiali de rang înalt pentru discuţii despre continuarea sprijinului pentru Ucraina, colaborarea în ce priveşte modernizarea apărării şi aprofundarea legăturilor în domeniul energiei.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: