luni

15 iulie, 2024

4 mai, 2024

Secretarul de stat american Antony Blinken avertizează din nou Tel Avivul, explicând că Israelul nu a prezentat încă un plan de protecție a civililor în cazul unui un asalt major asupra oraşului Rafah din Gaza.

„În absenţa unui astfel de plan, nu putem susţine o operaţiune militară majoră care să intre în Rafah, întrucât daunele pe care le-ar provoca sunt dincolo de ceea ce este acceptabil”, a declarat Blinken la Forumul Sedona al Institutului McCain din Arizona.

Peste un milion de palestinieni strămutaţi se adăpostesc la Rafah, după ce Israelul a declanșat represaliile în urma atacurilor comis de gruparea teroristă Hamas la 7 octombrie.


În timp ce oficialii israelieni au promis în repetate rânduri că vor intra în Rafah, invocând necesitatea de a elimina forţele rămase ale Hamas în cel mai sudic oraş din Gaza, Blinken a declarat că „există, de asemenea, modalităţi mai bune de a face ceea ce trebuie să facă Israelul în ceea ce priveşte rezolvarea problemei rămase a Hamas”.

(Citește și: Israelul spune că va invada Rafah indiferent de cum vor reacționa SUA. Rusia și China au blocat rezoluția SUA la ONU de încetare imediată a focului)

88 de congresmeni democraţi fac presiune asupra președintelui Biden, pentru a stopa sprijinul militar destinat Israelului

Într-o scrisoare semnată de 88 de membri democrați ai Congresului, transmisă Casei Albe, sunt exprimate „grave îngrijorări cu privire la desfăşurarea războiului din Gaza de către guvernul israelian, fiind vorba despre reţinerea deliberată a ajutorului umanitar” și se cere suspendarea ajutorului militar oferit Israelului de către SUA.

Restricţiile impuse de Israel privind livrarea în Gaza a ajutorului umanitar susţinut de Washington „contribuie la o catastrofă umanitară fără precedent”, se spune în scrisoare.

Semnatarii, inclusiv mulţi aleşi din Camera Reprezentanţilor, îi cer preşedintelui democrat să-i transmită foarte clar prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu că orice obstacol în calea furnizării de ajutor în Gaza „pune în pericol eligibilitatea pentru o nouă asistenţă de securitate ofensivă din partea Statelor Unite”.

Ar fi excluse de la interdicțiile privind armamentul sistemele de apărare antirachetă, inclusiv rachetele necesare Iron Dome, element central al apărării israeliene. Ele ar trebui fi excluse din această posibilă suspendare a ajutorului american, conform documentului semnat de cei 88 de congresmeni democrați.


„Continuăm să sprijinim cu fermitate furnizarea către Israel a unor fonduri defensive care permit salvarea de vieţi”, se menţionează în scrisoarea aleşilor democraţi.

Printre semnatarii scrisorii se numără membri democraţi ai Comisiei de apărare şi ai Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: