marți

16 iulie, 2024

14 mai, 2024

Secretarul american de Stat Antony Blinken, l-a asigurat marţi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o vizită-surpriză la Kiev, că ajutorul militar american este ”în drum” către Ucraina, vrând astfel să ofere asigurări în toiul unei noi ofensive ruse în nord-estul Ucrainei, relatează AFP.

Antony Blinken, care efectuează a patra vizită la Kiev de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, a sosit cu trenul de noapte în capitala ucraineană, din Polonia.

Blinken: Ajutorul american va face o diferenţă reală pe câmpul de luptă

”Ajutorul este pe drum. O parte a sosit deja. Va sosi şi altul. Iar asta va face o diferenţă reală pe câmpul de luptă”, a promis Antony Blinken într-o întâlnire cu Vlolodimir Zelenski.


Statele Unite, pe fondul unor dispute interne între republicani şi democraţi, au avut nevoie de luni de zile pentru a debloca o asistenţă în valoare de 61 de miliarde de dolari promisă de Casa Albă, răstimp în care armata ucraineană a rămas fără armament, în momentul în care Rusia relua atacul, în toamna şi iarna lui 2023-2024.

Preşedintele ucrainean a insistat asupra necesităţi de a primi mijloace suplimentare de apărare aeriană. El a cerut două baterii de tip PATRIOT pentru regiunea Harkov, unde Rusia a lansat un asalt terestru, la 10 mai, după ce a bombardat-o intensiv în ultimele luni, antrenând o raţionalizare a alimentării cu electricitate.

Rusia a lansat vineri o ofensivă-surpriză împotriva regiunii ucrainene Harkov, a cărei capitală cu acelaşi nume este al doilea cel mai important oraş din Ucraina şi se află în apropierea frontierei comune.

Statul Major ucrainean a recunoscut că Rusia obţine ”succese tactice” şi că a cucerit aproximativ 30 de sate ucrainene.


Preşedintele Volodimir Zelenski a dat asigurări luni seara că au loc ”contraatacuri” în regiunea Harkov şi că acest sector a fost consolidat.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: