„Prognoza arată că avem un PIB potenţial pentru 2016 de 3,6%, iar anul viitor va fi probabil de 4%. Practic, acest indicator vorbește despre sănătatea creşterii economice”, a declarat astăzi Anca Dragu, ministrul Finanțelor Publice, cu ocazia bilanțului după cele 12 luni de când este în funcție.
În plus, „România e recunoscută ca ţară fără dezechilibre macroeconomice”. Ministrul în funcție al Finanțelor Publice susține, de altfel, că stabilitatea și transparența bugetară au fost prioritățile exercițiului său.
„Creșterea economică de 4,9% din primele nouă luni ale acestuia an se simte și în buzunarul românilor, având în vedere că se observă o creștere a veniturilor populației, dar și a economisirii”, a declarat joi ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, citată de Agerpres.
Prezentarea ministrului Finanţelor accesibilă AICI
Veniturile lunare ale gospodăriilor au crescut, la șase luni din 2016, cu 12%, iar economiile cu 430 de lei lunar, potrivit datelor prezentate de ministrul Finanţelor.
Anca Dragu a invocat şi previziunile Comisiei Europene, care „a revizuit prognoza PIB potențial, care arată sustenabilitatea economiei, la 3,4% în prognoza de toamnă, de la 3,1% inițial. Pentru anul viitor, estimarea crește la 3,7%”.
Săptămâna viitoare va fi operată o rectificare bugetară, care „va fi pozitivă, ca şi în august. Se va lua de la cei care nu sunt la zi cu executarea cheltuielilor şi se va da celor care au cheltuit”, a mai spus Anca Dragu.
Codul Fiscal
„În Codul fiscal au fost operate doar măsuri reparatorii”, potrivit Ancăi Dragu:
- eliminarea plăţii CAS pentru persoanele cu venituri sub salariul minim.
- scutirea de impozit pentru darea în plată.
- Prorogarea termenului de plată a taxelor locale de la 31 martie la 30 iunie, pentru evitarea aglomeraţiei.
- Restabilirea facilităţilor pentru veterani.
Pe de altă parte, platforma de transparență a avut peste 100.000 de accesări de la lansare. Aici îşi postează execuţiile bugetare 13.700 de instituţii şi 200 de companii de stat, potrivit ministrului Finanţelor Publice.
Reușitele bilanțului
Ministrul Finanţelor Publice și-a trecut în bilanț următoarele realizări :
- lărgirea sferei scutirii de impozit pe profit reinvestit pentru investiţii IT şi „susţinerea fiscală a sistemul de învăţământ tehnic.
- majorarea bugetul de ajutor de stat pentru investiţiile cu impact major în economie, de la 145 la 511 milioane de euro.
- introducerea unor măsuri speciale de TVA pentru agricultori şi reducerea cotei de TVA la 9%.
- creşterea încasărilor din prejudiciile de evaziune fiscală, până la 158 de milioane de lei . În context, Anca Dragu a invocat şi înfiinţarea Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI)
- încurajarea conformării voluntare, „ca parte a paradigmei de schimbare a relaţiei dintre stat şi contribuabil. Avem măsura foarte importantă a introducerii POS la ghişeele ANAF. De asemenea se va putea plăti online de la datorii la amenzi de la sfârşitul acestei luni”, a mai promis minsitrul Finanţelor.
Cât priveşte execuţia bugetară, în perioada decembrie 2015- 01 octombrie 2016) raportul dintre cheltuieli (209,08 mld. lei) şi venituri (189,69 mld.lei) a fost de 1,1. Predecesorii Ancăi Dragu au reuşit rapoarte de 0,99 (Eugen Teodorovici, în nouă luni în funcţie), sau de 1,06 (Ioana Petrescu).
Neîmplinirile asumate
Minsitrul Finanțelor publice a regretat că:
- „nu avem încă o bancă de dezvoltare. Am început discuţiile cu CE pentru a ne accepta proiectul. Am obţinut un OK-il de principiu, dar suntem în faza de studiu”
- Nu a fost adoptat proiectul privind modificarea redevenţelor. „Este gata la Ministerul Finanţelor. Noul guvern şi noul parlament îl vor putea prelua”. Proiectul prevede o diferenţiere între onshore şi offshore, în cazul din urmă gradul de deductibilitate ar urma să fie mai mare, investiţiile fiind mai mari.