vineri

5 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 februarie, 2022

Joe Biden i-a informat vineri seara pe liderii europeni că președintele Vladimir Putin a luat decizia de invadare a Ucrainei. Atacul ar putea avea loc în următoarele zile, conform liderului de la Casa Albă, scrie The Guardian, care citează mai multe surse diplomatice.

La discuția de vineri seara a participat și președintele Klaus Iohannis.

Vladimir Putin și Joe Biden au stabilit pentru sâmbătă, la inițiativa, la inițiativa părții americane, o discuție telefonică, a declarat reporterilor secretarul de presă al liderului rus Dmitri Peskov:


„Într-adevăr, partea americană a cerut o discuție cu președintele Putin, iar mâine seară, ora Moscovei, cei doi președinți sunt programați să discute”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Peskov a subliniat că „cererea a fost precedată de un recurs scris din partea americană”, transmite RIA Novosti, preluată de Agerpres.

Consilierul pentru securitate națională le-a cerut americanilor din Ucraina să părăsească țara în maximum 48 de ore

Un atac rus ar putea începe în orice zi, cu un atac aerian, iar o incursiune rapidă în Kiev ar fi foarte posibilă, susține Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al SUA, citat de Reuters, agenție preluată de Agerpres.

”Nu va exista nicio oportunitate de a pleca și nicio perspectivă de evacuare militară a SUA în cazul unei invazii în grabă”, a atras atenția Jake Sullivan. Un atac, a mai spus el, va „începe probabil” cu bombardamente aeriene și lovituri cu rachete și „nimeni nu va putea conta pe plecări feroviare, aeriene sau rutiere”, transmite Washington Post.


Rămâne neclar, a spus Sullivan, dacă președintele rus Vladimir Putin a dat în mod definitiv un ordin de a începe o invazie.

„Vreau să fiu clar: nu spunem că o decizie finală a fost luată de președintele Putin. Ceea ce spunem este că avem un nivel suficient de îngrijorare pe baza a ceea ce vedem pe teren și a ceea ce analiștii noștri de informații ne-au informat. Transmitem acest mesaj clar și rămâne un mesaj pe care l-am trimis pentru o perioadă de timp. Și este, da, este un mesaj urgent pentru că suntem într-o situație presantă”.

„Orice american din Ucraina ar trebui să plece cât mai curând posibil și, în orice caz, în următoarele 24 până la 48 de ore”, a spus Sullivan.

„Evident că nu putem prezice viitorul, nu știm exact ce se va întâmpla. Dar riscul este acum suficient de mare și amenințarea este acum suficient de imediată încât aceasta este ceea ce cere prudența”.

„Dacă un atac rusesc asupra Ucrainei continuă, este probabil să înceapă cu bombardamente aeriene și atacuri cu rachete care, evident, ar putea ucide civili fără a ține cont de naționalitatea lor. O invazie terestră ulterioară ar implica în mod evident atacul unei forțe masive”.
știrea inițială

Antony Blinken: Există „semne tulburătoare ale escaladării”

CNN, citând surse apropiate evenimentelor, a transmis vineri seară că SUA și aliații au noi informații furnizate de serviciile secrete despre un posibil atac al Rusiei în Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Olimpiada din China a început în 4 februarie și se încheie în 20 februarie și s-a discutat în mai multe rânduri despre cum ar putea influența competiția deciziile lui Vladimir Putin.

(Citiți și: ”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei.” Atunci s-a tranșat și soarta României”)

Vorbind la o conferinţă de presă la Melbourne, după o întâlnire a Quad – o alianţă informală alcătuită din Statele Unite, Australia, India şi Japonia – Blinken a spus că Washingtonul va continua să-şi retragă personalul de la Ambasada din Kiev.

Tot mai multe țări și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina, pe fondul avertismentelor tot mai apăsate despre o viitoare invazie rusă. Biroul britanic de externe a spus că toți cetățenii britanici „ar trebui să plece acum, cât timp sunt încă disponibile mijloace comerciale”, transmite BBC.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că blocul este „unit și pregătit pentru orice scenariu”, în timp ce SUA au avertizat că Rusia poate ataca „oricând”.

Rusia a negat în repetate rânduri orice plan de invadare a Ucrainei, în ciuda adunării a peste 100.000 de militari în apropierea graniței.

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a decis vineri să trimită încă 3.000 de soldați în Polonia, sosirea acestora la Varșovia fiind așteptată săptămâna viitoare, a declarat vineri un înalt oficial american al apărării pentru RIA Novosti.

„În conformitate cu instrucțiunile președintelui SUA , secretarul Apărării Lloyd Austin a ordonat astăzi trimiterea celor 3.000 de soldați rămași ai Diviziei 82 Aeropurtate din SUA în Polonia”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.
UPDATE Ora 22:32 SUA i-au avertizat pe aliații din Europa că se tem de un atac rusesc miercuri, conform informațiilor obținute de Der Spiegel.

Noi forţe ruseşti continuă să sosească la frontiera cu Ucraina şi o invazie în Ucraina ar putea începe în orice moment, inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, a declarat vineri și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, citat de Reuters, preluat de Agerpres.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Multe din țările Uniunii Europene s-au angajat într-o goană nebună pentru achiziția de gaze naturale lichefiate (LNG), ca substitut al gazelor rusești, pregătindu-se pentru întreruperea livrărilor de către

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: