miercuri

24 aprilie, 2024

28 ianuarie, 2022

Rusia a continuat și în ultimele 24 de ore să comaseze trupe în apropiere de frontiera cu Ucraina, a declarat joi seara John Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului. De asemenea, experții constată o concentrare fără precedent de trupe ruse în Belarus.

„Continuăm să vedem, inclusiv în ultimele 24 de ore, o mai mare acumulare de forţe de luptă credibile desfăşurate de către ruşi, din nou, în partea de vest a ţării lor şi în Belarus”, a explicat John Kirby într-o conferinţă de presă la Washington, citat de Reuters, agenție preluată de Agerpres.

Un ajutor suplimentar militar va fi trimis în Ucraina, a mai spus oficialul american, care a adăugat că acesta ar trebui să sosească la destinație „într-o perioadă destul de scurtă” de timp.


„Nu detaliem de regulă conţinutul acestor livrări. Cred că puteţi înţelege de ce ne dorim să fim prudenţi în legătură cu expunerea publică a tipului de capabilităţi oferite Ucrainei”, a remarcat el.

„Concentrare fără precedent de trupe” ruse în Belarus

Ejednevnaia Gazeta – publicaţie rusă independentă, al cărei redactor-şef adjunct este expertul militar Aleksandr Golţ – subliniază într-un editorial publicat joi că „Rusia se îndreaptă într-un ritm rapid către război”, indicând că, pe lângă forţele dislocate la graniţa ruso-ucraineană, se poate observa o „concentrare fără precedent de trupe” ruse în Belarus.

Din Extremul Orient sunt transferate aici forţe de aviaţie, sisteme de apărare antiaeriană S-400 şi formaţiuni militare combinate. Pe lângă paraşutişti, au fost trimise şi forţe de infanterie marină, chiar dacă Belarus nu are ieşire la mare, remarcă editorialistul Ejednevnaia Gazeta.

„Ultima oară când infanteria marină rusă a participat la o operaţiune pur terestră a fost în timpul războiului din Cecenia” (1999-2009), menţionează el, apreciind că transferul ‘beretelor negre’ din Extremul Orient sugerează că Moscova nu precupeţeşte niciun efort pentru a-şi spori efectivele concentrate în apropierea frontierei cu Ucraina.

Manevre militare ale Rusiei în Marea Mediterană și Marea Neagră


Din comunicatele marinei ruse rezultă că cele mai de amploare manevre sunt programate să aibă loc în Marea Mediterană, unde sunt concentrate navele flotelor ruse de Nord, din Pacific şi Marea Baltică, inclusiv două crucişătoare, mai multe fregate, şase nave mari de desant care pot transporta între 4.000 şi 5.000 de paraşutişti.

Manevrele vor fi coordonate cu exerciţiile Flotei ruse din Marea Neagră.

În acest context, preşedintele american Joe Biden a apreciat că există o „posibilitate clară” ca Rusia să invadeze Ucraina în luna februarie, comunicându-i această temere omologului său ucrainean Volodimir Zelenski într-o convorbire telefonică joi seara, transmite EFE.

„Preşedintele Biden a spus că există o posibilitate clară ca ruşii să invadeze Ucraina în februarie”, a scris pe contul său de Twitter o purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă, Emily Horne.

Ea a dezminţit totodată o informaţie difuzată de canalul de televiziune CNN, care a citat o sursa oficială ucraineană conform căreia Biden i-ar fi spus lui Zelenski că era practic evident că Rusia va invada Ucraina odată ce pământul va fi îngheţat şi că Kievul ar putea să cadă „pradă”.

Horne a respins aceasta relatare ca fiind „complet falsă”, subliniind că Joe Biden şi-a comunicat doar impresia despre ceva ce este posibil, dar nu sigur: că Rusia ar putea să invadeze Ucraina în februarie.

Demersurile diplomatice pentru a convinge Rusia să nu invadeze Ucraina s-au intensificat în ultima săptămânî, în paralel cu pregătirile pentru cel mai sumbru scenariu.

Serghei Lavrov: Dacă depinde de Rusia, nu va fi război

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat vineri că, ”dacă depinde de Rusia, nu va fi război” cu Ucraina, răspunzând unei întrebări referitoare la ultimele evoluții din zonă.

Şeful diplomaţiei ruse a apreciat că propunerile primite din partea SUA sunt mai bune decât cele venite de la NATO în ceea ce priveşte garanţiile de securitate cerute de Moscova, şi a menţionat că preşedintele rus Vladimir Putin va decide cu privire la felul în care va răspunde acestor propuneri.

Serghei Lavrov a mai declarat că se aşteaptă să aibă o întrevedere cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în următoarele două săptămâni.

SUA cer o reuniune a Consiliului de Securitate pe subiectul crizei ucrainene

Statele Unite au solicitat organizarea, luni, a unei reuniuni publice a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite pentru a discuta „ameninţarea la adresa păcii şi securităţii internaţionale reprezentată de acumularea forţelor ruse la graniţa cu Ucraina”.

„Peste 100.000 de militari ruşi sunt dislocaţi la graniţa cu Ucraina, iar Rusia se angajează în alte acte de destabilizare ce vizează Ucraina, ceea ce constituie o ameninţare clară la adresa păcii şi securităţii internaţionale şi a Cartei Naţiunilor Unite”, a declarat ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

„În timp ce continuăm fără încetare abordarea diplomatică pentru a reduce tensiunile în faţa acestei ameninţări grave la adresa păcii şi securităţii europene şi globale… membrii Consiliului de Securitate trebuie să examineze cu atenţie faptele”, a spus Linda Thomas-Greenfield într-un comunicat.

Aceştia trebuie „să ia în considerare ce este în joc pentru Ucraina, pentru Rusia, pentru Europa şi pentru obligaţiile şi principiile fundamentale ale ordinii internaţionale dacă Rusia va invada în continuare Ucraina”, a spus ea, făcând implicit aluzie la anexarea peninsulei Crimeea în 2014 de către Rusia.

La mijlocul lunii ianuarie, SUA au lăsat să se înţeleagă că nu intenţionează să sesizeze Consiliul de Securitate decât după o posibilă intervenţie militară în Ucraina, aşa cum a fost în cazul Crimeei.

Potrivit unei surse diplomatice, SUA s-au răzgândit „pentru a se pregăti mai bine” pentru o astfel de eventualitate. „Când are loc o intervenţie militară, se întâmplă rapid”, a explicat această sursă sub condiţia anonimatului. O reuniune a Consiliului,”este, evident, un pic de teatru”.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: